Kütüphaneciler arasındaki ücret farkı-Ali Fuat KARTAL

Kütüphaneciler arasındaki ücret farkı-Ali Fuat KARTAL

Kütüphanecilerin Teknik Hizmetler Sınıfına geçmeleri ile birlikte, kamu kurumlarındaki kütüphaneler ile vakıf üniversiteleri kütüphanelerinde çalışan meslektaşlarımız arasında meydana gelen ücret farkı giderek artmaktadır. Bu bağlamda TKD, vakıf üniversiteleri rektörlerine resmi yazı göndermiştir. Yazının detayı aşağıdadır:

“Üniversiteler, temel amaçlarından olan eğitim ve araştırma işlevlerini yerine getirebilmek için bilgi kaynaklarına gereksinim duyarlar. Bu gereksinim, bilgi kaynaklarının bilinçli bir planlama doğrultusunda sağlandığı, düzenlendiği ve onlardan en üst düzeyde yararın sağlanması için çeşitli hizmetlerin verildiği kütüphane kurumunu, üniversitelerin ayrılmaz bir parçası haline getirmektedir. Bir üniversitenin niteliği ve yeterliliğinin üniversitenin merkez birimi olan kütüphaneye yaklaşımıyla ölçüldüğü günümüzde, kütüphaneler üniversitelerin kalbi ya da beyni olarak anılmaktadır.

Sayın Rektörüm,
Üniversite kütüphanesinin etkin olarak hizmet verebilmesi, sunulan eğitim ve gerçekleştirilen araştırmaları destekleyebilmesi için kurumun hizmet amacına uygun bir derme, bu dermeyi uzmanlık bilgileri ve mesleki tekniklerle düzenleyen ve hizmete sunan Üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinde kütüphanecilik eğitimi almış personel, kütüphanecilik hizmetlerini sunmaya uygun çağdaş bir bina ve yeterli bir bütçeye ihtiyaç vardır. Bu temel unsurlar göz önüne alındığında; bir kaç örnek dışında Türkiye’deki üniversite kütüphanelerimizin arzu edilen düzeyde olmadığı görülmektedir. 1954 yılından beri, üniversite düzeyinde sürdürülen kütüphanecilik eğitimi ile ülkemizin Bilgi Toplumu Stratejisi ve e-Dönüşüm Projesi kapsamında ihtiyaç duyduğu teknik niteliğe sahip “bilgi ve belge yöneticileri” yetiştirilmektedir.

10 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca  “Teknik Hizmetler Sınıfı’na alınan kütüphaneciler, kamu kurumlarına bağlı kütüphanelerde teknik personel kadrosunda görev yapmaktadırlar. Dolayısıyla kamuda yeni göreve başlayan bir kütüphaneci bugün itibariyle 2.100 TL ile ücret almaktadır. Türk-İş’in Ağustos ayı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.020, yoksulluk sınırının ise 3.322 TL olduğu günümüzde, bazı vakıf üniversiteleri neredeyse açlık sınırında kütüphaneci istihdam etmektedir. Dolayısıyla vakıf üniversitelerinde çalışan kütüphanecilerin aldıkları ücretler kamu kütüphanelerinde çalışan meslektaşlarının aldıkları ücretin maalesef çok gerisinde kalmıştır.

Kamu kurumlarındaki kütüphaneler ile vakıf üniversitelerinde çalışanlar arasında meydana gelen ücret farkı, bir yandan nitelikli personelin özel sektörden kamuya geçişini hızlandırırken diğer yandan mevcut personelin de moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Ayrıca hazırlık sınıfları dahil olmak üzere 5 yıl eğitim almış bulunan meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları ücret adaletsizliği aynı zamanda dünyanın en eski mesleklerinden olan kütüphaneciliğin statüsünü ve saygınlığını gölgelemekte, kütüphane kavramının toplum tarafından olumsuz algılanmasına da neden olmaktadır.

Bu bağlamda üniversitenizde çalışan meslektaşlarımızın mevcut olumsuz ücret koşullarının kamu kütüphanelerinde görev yapan kütüphanecilerin aldıkları ücretler gözetilerek iyileştirilmesi ve kütüphanelerinizde kütüphanecilik eğitimi almış kütüphanecilerin istihdamına öncelik verilmesi konusunda gerekli duyarlılığı göstermenizi diliyorum.”

Saygılarımla
Ali Fuat Kartal
Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı