Shakespeare’in gazabı!
Shakespeare’in toplu oyunlarının elinde bulundurduğu ilk baskılarınının bir bölümünü satmak isteyen Londra Üniversitesi tepkiler üzerine kararını askıya almak zorunda kaldı. Londra Üniversitesi Senatosu, kendilerine üniversite kütüphanesinde kalıcı olarak tutulması şartıyla bağışlanmasına karşın ünlü şairin toplu oyunlarının yer aldığı dört kitaplık seti 5 milyon pound (yaklaşık 16 milyon TL) karşılığında bir müzayedede satabileceğini düşünüyordu.Shakespeare’in 17’inci yüzyılda basılan toplu oyunlarının dört versiyonunu içeren sette en güvenilir kaynak olarak görülen ilk kitap da (First Folio) yer alıyor.
Kitaplar Londra Üniversitesi’nin senato kütüphanesine 1958’deki ölümünden önce Amerikalı hayırsever Sir Louis Sterling tarafından bağışlanmış.Üniversite, kütüphanede korunan diğer ‘Folio’ların kopyaları olduğu düşüncesiyle kitapları 20 ve 21’inci yüzyıllara ait elyazmalarını satın almak için para kazanmak üzere satmayı planlasa da akademik dünyadan gelen sert tepkiler sonucunda “şimdilik” geri adım atmak zorunda kaldı.University College London’dan ziyaretçi profesör Sir Brian Vickers baskı ve tashih süreçleri itibariyle iki kitabın birbirinin aynısı olamayacağını belirterek, “Bu kopyalardan biri insanların kafasını yıllarca karıştıran ama hiçbir zaman çözülememiş bir tashih içerebilir. Dolayısıyla bu kitapları satmak aptallığın daniskasıdır. Bunlar araştırma amaçları bakımından paha biçilemez değerdedir,” dedi.
Oxford Üniversitesi Lincoln Koleji’nin rektörü Henry Woudhuysen de satışı gerçekleştirmesi halinde itibarının zedelenebileceği ve gelecekte alacağı bağışların tehlikeye düşeceği yolunda Londra Üniversitesi yetkililerini uyardı.Londra Üniversitesi’nden bir sözcü üniversitenin tarihi koleksiyonlarını geliştirmek için gündemde tuttuğu satışın sadece bir tasarı olduğunu belirterek “aşırı tepkiler” nedeniyle kasımda yapılması müzayedenin askıya alındığını açıkladı.Aynı sözcü, “Söz konusu kitaplar üniversiteye 1956’da Sir Louis Sterling tarafından bağışlanan özel bir nadir ve ilk kitaplar koleksiyonunun parçasını oluşturuyor. Bunlar ‘Folio’ların 19 yüzyıl başına ait ciltlerde 1623, 1632, 1664 ve 1685 tarihli baskılarını içeriyor. Üniversitenin elinde bulunan ve bazıları özgün 17’nci yüzyıl ciltlerindeki diğer yedi ‘Folio’nun satışı söz konusu değil ve üniversite kütüphanesinde kalacak” dedi.Londra Üniversitesi Mütevelli Heyeti satışla ilgili nihai kararı bilimadamları, akademik örgütler ve diğer kütüphanelerin görüşlerine dayanılarak kendisine iletilecek tavsiye kararına göre ekim ayında verecek.
Kaynak: http://kitap.radikal.com.tr
Yorum gönder