Medeni için kalekol değil kütüphane!

Medeni için kalekol değil kütüphane!

Sosyal medya üzerinde örgütlenen bir grup genç, karakol yapımına karşı yapılan eylemde askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım adına kütüphane kuruyor.  Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Kayacık köyünde 28 Haziran’da karakol yapılmasını protesto eden halka askerler tarafından ateş açılması sonucu Medeni Yıldırım isimli genç yaşamını yitirmiş, 8 yurttaş da yaralanmıştı. Medeni Yıldırım’ın yaşamını yitirmesi üzerine ilk olarak İstanbul’dan bir grup genç internet üzerinden örgütlenerek, Yıldırım’ın adını taşıyacak bir kütüphane yapımı için kampanya başlattı. “Kalekol değil kütüphane” sloganıyla örgütlenen inisiyatifin Diyarbakır’daki üyelerinden olan Serhat Güney, fikrin İstanbul’da yaşayan bir grup genç tarafından ortaya atıldığını ifade etti. Diyarbakır’da yaşadığı için kendisine de ulaşılıp fikrin anlatıldığını aktaran Güney, “Buralı olduğumuz için bizimle iletişime geçtiler. Bütün herşey sosyal medya üzerinden gelişti. 6 saat boyunca konuştuk. Aynı gece Facebook’tan ‘Kalekol değil kütüphane Medeni Yıldırım Halk Kütüphanesi’ ismiyle grup kurup ve Twitter’dan hesap açtık. Sabah kalktığımızda binlerce takipçi olmuştu” diye anlattı. 

Lice Belediyesi kütüphane için arazi verdi

Kütüphanenin oluşturulabilmesi için Lice ve Diyarbakır’da birçok kurumla görüştüklerini ve kimsenin kendilerini çevirmediğini aktaran Güney, “Görüştüğümüz kişi ve kurumlara, maddi beklentimiz olmadığını dile getirdik zaten. Kimseden para talebimiz yok. BDP Lice İlçe Başkanı ve Belediye Başkanıyla görüşmeler yaptık. Yaklaşık üç gündür Medeni’nin ailesiyle birlikteyiz. Onlara ters gelen bir durumu yapmak istemeyiz, çünkü birazda olsa onların acısını hafifletmek istiyoruz. Lice Belediyesi kütüphanenin yapılması için bize bir arazi tahsis etti. İnşaat malzemelerini de buradan gönüllü insanlar sundu” dedi. İnternette kampanyanın büyük ilgi gördüğünü ancak insanların bu kampanyayı içselleştirmek amacıyla Lice’ye gelmesi gerektiğini belirten Güney, şunları ifade etti: “İnsanların durumu içselleştirmesi için gelip birebir çalışması gerekiyor. İnternetten çok şeyler yazılabilinir nitekim yıllardır yazılıyor da ama uygulama zemininde birşey olması lazım. Duyarlı olan bu insanların tepkisini göstermesi için buraya gelmesi gerekiyor. Bunun üzerinden birşey yapmak gerekiyor. Temeli atmak için yola çıktığımızda çadırlarımızı alıp inşaat alanına gideceğiz. Kalabalık bir şekilde gideceğiz alana. Kolektif bir çalışma yapacağız, bu süreçte. İnşaattan anlayan uzman kişiler gelerek bize nasıl çalışmamız gerektiğini anlatacak.”

‘Anadil için kitapların yarısı Kürtçe olacak’

Kütüphanenin oluşturulması için herkesten kitap talebinde de bulunduklarını ifade eden Güney, “Kitapların kütüphaneye ulaşması için kargo parası çok önemli bir yerde duruyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan öğrenciler için ciddi bir külfet. Her ilde bir kurum belirleyerek, kitapları o kurumlara bırakmalarını sağlayacağız” dedi. Anadilde eğitim sorununa dikkat çekmek için kütüphanedeki kitapların yarısının Kürtçe olacağını belirten Güney, şunları dile getirdi: “Kütüphanenin yüzde 50’si Kürtçe çocuk öyküleri ve Kürt edebiyatı üzerine olacak anadilde eğitim sorunundan kaynaklı. Kalan yarısı da genel kitaplar ve YGS ve LYS’ye hazırlık kitapları olacak. Çünkü, Medeni daha sınav sonucunu öğrenemeden öldü. İnsanların orayı kullanabilmesi için haftanın bir günü film gösterimi yapacağız. Elinde film DVD’leri olan arkadaşlar bu filmleri oraya bağışlayacak ve sinavizyonla film gösterimi yapacağız. Bu sayede orası kültürel faaliyet alanı olacak.” 

‘Kampanya Devrimci Gençlik Köprüsü’nü anımsatıyor’

Medeni Yıldırım’ın ölümünün ardından böyle bir kampanya başladığını ve sloganın ilgisini çekmesi nedeniyle sürece dahil olduğunu ifade eden Mehmet Soylu ise, bu kampanyada sadece Kürt gençlerinin değil Türk gençlerinin de yer alacağını söyledi. Türkiye bölgenin böylesi dayanışmalara yabancı olmadığını hatırlatan Soylu, “68 kuşağı öğrencilerinin Zap suyu üstünde yaptığı Devrimci Gençlik Köprüsü vardı. Bu köprünün 90’lı yıllarda tahrip olmasının akabinde birkaç yıl önce gençler tarafından yeniden yapıldı. Bu fikir Türk gençleri tarafından ortaya atıldığı için köprü kampanyasını anımsatıyor. Bu organizasyon iyi kullanılabilirse iyi bir yer edinilebilir ve hatta Kürdistan’da inşaatı devam eden karakollara karşın bir kütüphane mantığına dönüştürülebilirse iyi olur” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: http://www.yuksekovahaber.com