Bursa Oyuncak Kütüphanesine kavuşuyor
Bursa’ya gezici ve eğitici bir oyuncak kütüphanesi kazandıracak olan protokol, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek tarafından imzalandı. Uludağ Üniversitesi Rektörlük Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine, ‘Gezici – Eğitimli Oyuncak Kütüphanesi’ Proje Koordinatörü Prof. Dr. Handan Asude Başal ile öğretim görevlileri de katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, oyuncak kütüphanesiyle de ihtiyaç sahibi çocukların yaşamlarına yeni renkler katılacağına dikkati çekti. Uludağ Üniversitesi ile birlikte örnek çalışmalara imza attıklarını hatırlatan Başkan Altepe, “Tarih başkenti Bursa, kent kültüründe dünyaya örnek bir hale geldi. Oyuncak Kütüphanesi, Bursa’da gelecek kuşaklara emanet edilecek örnek bir proje. Yaklaşık 500 yıllık bir eser olan Ali Paşa Mahallesi’ndeki ‘Hamam Tekke’nin tahsisini Vakıflar’dan aldık, projeler yapıldı. Kültür Varlıkları Kurulu’ndan onay alındı. Restorasyonu tamamlandıktan sonra Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi ortaklığında Bursa’ya çocuklar için bir oyuncak kütüphanesi ve bünyesinde oyuncak yapım atölyesi kazandırmış olacağız.” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de Büyükşehir Belediyesi ile üniversite ve toplum işbirliğinin en güzel örneklerini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Rektör Dilek, “Üniversite ve Büyükşehir Belediyesi, kendi kaynaklarından fon sağlayarak özgün bir projeye imza atıyor. Hem yeni oyuncakların hem de günümüzde kaybolan oyuncakların bugüne kazandırılması çok önemli. Bu kütüphaneden özellikle merkeze uzakta yaşayan çocukların da yararlanacak olması bakımından da hayranlık duyulacak bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriliyor.” şeklinde konuştu.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Handan Asûde Başal ise çalışmanın detaylarını anlattığı açıklamasında, 3 yıldır düşündüğü projeyi ancak bu yıl işlevsel olarak uygulama fırsatı bulduklarını belirtti. Prof. Dr. Başal, projenin özellikle dezavantajlı bölgeleri de kapsadığını belirterek, “Dünyada 5 bin 500’den fazla noktada, Türkiye’de ise 5 – 6 kentte oyuncak kütüphaneleri var. Bursa da yoğun göç alan bir kent olduğundan, özellikle şartları elverişsiz çevrelerde yaşayan, ailelerinin sosyo ekonomik yetersizlikleri nedeniyle oyuncak sahibi olamayan ve yeterince oyuncakla tanışma fırsatı bulamamış çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz. Gezici araçlarla oyuncakları çocukların ayağına kadar götürüp, hem araçta oynama hem de ödünç vererek belirli sürelerde evlerinde oyuncakları oynayıp sonra iade etme yöntemiyle projeyi hayata geçireceğiz. Ayrıca merkezde okul öncesi ana bilim dalından eğitmenlerimizle, geleneksel oyuncakların yaşatılacağı oyuncak yapımı uygulamalarımız da olacak.” dedi.
Hamam Tekke Konağı’nın ilk iki katı oyuncak kütüphanesi, bir katı da çocuk kitaplarının olduğu bir kütüphane olarak hizmet verecek. Proje hayata geçirildiğinde, özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukların ayağına kadar götürülen oyuncaklar, çocukların zihin gelişimlerine katkı sağlayacak.
Kaynak:http://www.focushaber.com
Yorum gönder