Herhangi bir kütüphaneye 50 kitap bağışla saç-sakal kesimin ücretsiz olsun
Fark Yaratanlar programı, yapılan çalışmaların kısa videolarının, Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor. Sabancı Vakfı’nın yeni Fark Yaratan’ı; “Bir gün değil her gün çevreciyim” diyerek Kocaeli’deki kuaför dükkanında atıkların geri dönüşümü için çalışmalar yapan ve çalışmalarını il geneline yayan Rasim Uyan oldu.
Rasim Uyan, çıraklık döneminden beri çevreyi korumak için çalışan 25 yıllık bir erkek berberi. Uyan, dükkanındaki çevreci uygulama ve kampanyalarıyla müşterilerinin de çevreye duyarlı olmalarını sağlıyor. Müşterilerin çevre duyarlılığını artırmak için promosyonlar geliştiren Rasim Uyan, 5 kilo atık pil, 50 adet cam şişe ya da pet şişe, 500 adet mavi kapak getirene, 10 tane ağaç dikene saç ve sakal tıraşını bedava yapıyor. Özellikle atıkların geri dönüşümüne katkı sağlayan çalışmaları ile dikkat çeken Uyan, pillerin yanı sıra; sigara izmariti/paketi, cam şişe ve teneke kutuların da dükkanında toplanmasını sağlıyor.
Çevre hareketine çıraklık yıllarında başlayan Rasim Uyan, ilk olarak dükkanın önündeki atık kağıtları toplayıp SEKA Çocuk Dostları Derneği’ne gönderdi. Daha sonra kendi dükkanını açan Uyan, atık pillerin çevreye verdiği zararı öğrendikten sonra ilk çevre kampanyasını başlattı. Atık pilleri, zehirli atık bertaraf tesisi İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ)’a göndermek üzere müşterilerinden toplayan Rasim Uyan, şimdi ise çevreci uygulamalarının Kocaeli’deki okullara ve diğer kurumlara da yayılması için çalışıyor. Rasim Uyan’ın girişimleri ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Derince’deki birçok okula atık kutuları koymaya başlarken; İZAYDAŞ da atık pil kumbaralarını okullara dağıtmaya başladı.
Rasim Uyan yalnızca çevre için çalışmıyor. Kitap bağışını da teşvik eden Uyan, Türkiye genelinde herhangi bir kütüphaneye 50 kitap bağışlayıp makbuzunu getiren müşterilerine de ücretsiz olarak saç-sakal kesimi yapıyor. Toplumsal konulara duyarlılığı ile dikkat çeken Rasim Uyan, aynı zamanda engelli vatandaşlara da daha iyi hizmet verebilmek için “Engel ve Yaşam” kursuna gidiyor ve dükkanını “engelli dostu” bir mekan haline dönüştürmek üzere çalışmalarda bulunuyor.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/
Yorum gönder