Bilgi Sistemleri, Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler-ÜNAK 2013/19-21 Eylül 2013

Bilgi Sistemleri, Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler-ÜNAK 2013/19-21 Eylül 2013

PROGRAM DETAYI İÇİN TIKLAYINIZ
Geleneksel olarak her sene düzenlenen ÜNAK toplantısı, bu sene “Bilgi Sistemleri, Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler” ana temasıyla 19-21 Eylül 2013 tarihlerinde Marmara Üniversitesi‘nin ev sahipliğinde ve katkısıyla İstanbul’da gerçekleştirilecektir.

Kapsam

Günümüzde hızla gelişen teknolojiler yardımı ile bilgi artık hem yerel hem de küresel anlamda birçok alanda rekabetin oluşmasında önemli etkisi bulunan bir unsur haline gelmiştir. Kalkınma politikaları açısından bilginin etkili paylaşımı ve bilgiye dayalı katma değer yaratan ürün ve hizmetlerin ortaya çıkarılması, bilgi yönetiminde yenilikçi yaklaşımlar sayesinde mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda bilgi teknolojilerinin sağladığı olağanüstü olanaklar, ortaya çıkan yenilikçi platformlar ve bilgi sistemleri, bilgi hizmetlerinin daha hızlı, daha verimli ve ekonomik biçimde sunulmasında fırsatlar yaratmaktadır.

Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) olarak 1991 yılından bu yana ülkemizde bilgi hizmetleri, bilgi ve belge yönetimi, bilgi ekonomisi, bilgi okuryazarlığı, bilgiyi sanayileştirmek gibi konuları çeşitli platformlarda gündeme getiren ve uygulamacıların farkındalıklarını artırmaya yönelik yıllık konferanslar düzenlemekteyiz. Belirlenen temalara yönelik olarak gönderilen bilimsel çalışmalar, konferans bilim kurulu tarafından değerlendirilmekte ve incelemeler sonucunda bu çalışmaların konferansımızda sunulmasına izin verilmektedir. Her yıl geleneksel olarak farklı üniversiteler, resmi kurumlar ve sponsorların desteği ile gerçekleştirilen geleneksel ÜNAK Konferansının ana teması 2013 yılı için “Bilgi Sistemleri, Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler” olarak belirlenmiştir.

Amaç

Bu konferans, kütüphanecilik, bilgibilim, eğitim ve bilişim alanlarındaki uygulamacılar, akademisyenler ve bu alana yönelik hizmet sağlayan kurumlar arasındaki diyaloğu geliştirmeyi, farklı disiplinlere açık bilimsel ve sosyal bir etkileşim gerçekleştirmeyi, konuyla ilgili iyi uygulama örneklerinin, deneyimlerin paylaşılmasını, kütüphaneler, arşivler ve dokümantasyon merkezleri gibi bilgi merkezlerinin yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu bağlamda kütüphanecilik, bilgibilim, eğitim ve bilişim alanında çalışan; akademisyenler, uygulamacılar, araştırmacılar, firma temsilcileri ile konuya ilgi duyan tüm bireylerin konferansa katılım beklenmektedir. 

Konular

“Bilgi Sistemleri, Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler” ana temasına sahip Konferans kapsamında yer alan alt konular aşağıda listelenmiştir:

Semantik web

Açık kaynak kodlu yazılımlar

Açık dergi sistemleri

Açık arşiv sistemleri / Kurumsal arşivler

Açık eğitim kaynakları

Açık ders malzemeleri

Açık erişim

Bulut teknolojisi

Melez uygulamalar

Mobil uygulamalar

Sosyal medya

İşbirlikçi sistemler

Kütüphane otomasyon sistemleri

İçerik yönetimi yapıları (Kurumsal içerik yönetimi sistemleri, Web İçerik Yönetimi)

Elektronik belge yönetim sistemleri

Dijitalleştirme

Dijital varlık yönetimi

Kurumsal bilgi haritaları

Stratejik bilgi yönetimi

Bilgi mimarisi

ve diğer ilgili konular

Ayrıca

Yenilikçi Yaklaşımlara Yönelik Proje Girişimleri ve Çalıştaylar

İyi Uygulama Örnekleri

Katkı

Konferansa bildiri göndererek katkı sağlamak isteyen katılımcılar “Genişletilmiş Özet Şablonu”nu kullanarak hazırladıkları bildirileri özetlerini 15 Haziran 2013 tarihine kadar Konferans Yönetim Sistemine (http://unak2013.unak.org.tr/tool) yüklemeleri gerekmektedir.

Hazırlanacak özet içeriğinde konuyla ilgili genel bilgi içeren 500-1000 kelimelik bir ön bilgi verilmelidir. Konunun önemi ve çalışmayla amaçlanan faktörler genel hatlarıyla açıklanmalı, çalışmanın taşıdığı özgünlük değeri aktarılmalıdır. Literatürde yer alan kaynaklarla desteklenmelidir. Özet içeriğinde ayrıca çalışmada kullanılan/kullanılması planlanan yöntem ve veri toplama teknikleri, araştırma soruları, çalışmanın sınırlılıkları ile ilgili bilgiler yer almalıdır. Çalışmada elde edilen ve çalışmanın amacını destekleyen temel bulgular ya da çalışma ilgili ulaşılması öngörülen bulgular genel hatlarıyla sunulmalı, çalışmada belirlenen amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığını gösteren sonuçlar genel olarak belirtilmelidir. Özet içeriği verilirken tablo veya şekil kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Çalıştay önerisinde bulunacakların şablon içerisinde ayrıca öngördükleri çalıştay süresini ve ihtiyaç duyulacak materyalleri belirtmeleri gerekmektedir. Şablon içerisinde yazar isimleri yer almamalıdır. Atıf gösterme ve kaynakça hazırlama da APA stili kullanılmalıdır.

Konferans Yönetim Sistemine yüklenen bildiriler değerlendirilerek yazarlara bildirilerinin kabul edilip edilmediği hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Konferansa bildirisi/leri kabul edilen yazarların çalışmalarının tam metinlerini 19 Ağustos 2013 tarihine kadar sisteme yüklemeleri istenecektir.

Tam metin bildiriler, Konferans kitabında yayınlanacak ve konferans çantasında yer alacaktır.

Önemli Tarihler

İlk duyuru: 15 Mart 2013

İkinci duyuru: 15 Nisan 2013

Üçüncü duyuru: 15 Mayıs 2013

Genişletilmiş özetler için son gönderim tarihi: 15 Haziran 2013

Kabul edilen özetlerin ilan edilmesi: 30 Haziran 2013

Kabul edilen bildirilerin basıma hazır kopyalarının gönderilmesi: 15 Ağustos 2013

Konferans: 19-21 Eylül 2013

Düzenleyenler

Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği

Marmara Üniversitesi

Facebook

http://www.facebook.com/unak2013

Twitter

https://twitter.com/unak2013

Hashtag: #unak2013

Konferansa katılımınızdan onur ve mutluluk duyarız.

Düzenleme Komitesi

Nevzat Özel (Eş Başkan) / Yrd. Doç. Dr. Burçak Şentürk (Eş Başkan)

Bilim Komitesi

Tolga Çakmak (Eş Başkan) / Yrd. Doç. Dr. Güssün Güneş (Eş Başkan)