Kadınca bir kütüphane

Kadınca bir kütüphane

Türkiye’nin ilk ve tek kadın konulu kütüphane ve arşivi 25 yıldır faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.

1990 yılında Jale Baysal, Füsun Akatlı, Şirin Tekeli, Füsun Yara ve Aslı Davaz tarafından kurulan ilk ve tek kadın konulu kütüphane kuruluşundan itibaren İstanbul’un Fener semtindeki tarihi binada çalışmalarına devam ediyor. Önceleri harap halde olan kütüphane binası yapılan yenileme çalışmalarından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kütüphaneye tahsis edildi.

Kütüphane Yönetim Kurulu başkanı aynı zamanda Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Bölüm Başkan yardımcısı Tuba Çavdar, kütüphanenin kuruluş amacına dikkat çekerek ;  ”En büyük amacımız kadınlarla ilgili geçmişte yapılan çalışmaları arşivleyerek gelecek nesillere aktarmaktır. Zaten kuruluş amacımız da kadınlar için yapılmış olan araştırmaları düzenli bir şekilde bozulmadan saklayıp erişilebilir kılmaktır” dedi. Kütüphanenin kadınlarla ilgili olarak yapılan birçok araştırmaya kaynaklık edebileceğini vurgulayan Çavdar; ”Kitap sayımız o kadar iddialı değil, daha ziyade koleksiyon kısmına önem veriyoruz” ifadesini kullandı.

Kütüphanenin İçeriği

Sadece kadın yazarların ve kadınlarla ilgili eserlerin bulunduğu kütüphanede bir milyon kaynak bulunuyor. Bu kaynaklar içinde birçok makalenin yanı sıra yüksek lisans ve doktora tezleri bulunuyor. Kütüphanenin muhafaza ettiği “nadir eser” koleksiyonunda eski harfli kitaplar, 19. yüzyılda kadınlar tarafından yayınlanmış, kadınların yazdığı eserler bulunuyor. Bu eserler arasında yerli ve yabancı birçok kaynak mevcut.

Bunların yanı sıra Tanzimat döneminde yayınlanan kadın dergileri Latin harfleriyle hazırlanarak kitap haline dönüştürülmüş. Her biri farklı renklerde basılan kitaplar Tanzimat döneminde Türkiye’ deki kadının hayata ve dünyaya bakışını yansıtması ve kadının geçmişini anlamamız açısından bize kaynaklık edebilecek nitelikte.

Tüm bunlara ilaven kütüphanenin bir de dijital koleksiyonu bulunuyor. Kütüphane bünyesindeki 21 adet ajanda, 8 kitabın önsözü ve 4 bibliyografya vakfın sitesinden erişilebiliyor.  Kadın dergileri koleksiyonunda ise 1929 yılında yeni harflerle çıkan ilk dergiden 2000 yılında çıkan rengârenk kırmızı isimli dergiye kadar on bin sayfalık bir arşive ulaşılmış durumda. Kütüphanenin kapıları araştırma yapmak isteyen herkese hafta içi her gün açık.

Kaynak: http://haber.marmara.edu.tr

Kadın Eserleri Kütüphanesi için tıklayınız