Osmanlı arşivleri dünyanın en değerlisi

Osmanlı arşivleri dünyanın en değerlisi

T.C Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Daire Başkanı Doç. Dr Önder Bayır, “ Osmanlı Arşivi hem ilmî değer itibariyle hem de evrakların sayısı itibariyle dünyanın en büyük ve en önemli arşividir” dedi. Doç. Dr. Önder Bayır anahtar.tv sitesine verdiği röportajda Osmanlı arşivi hakkında bilgi verdi. Bayındır,  “Osmanlı arşivi dünyanın en büyük tarihî arşivi. Biz Başbakanlığa bağlı bir kurumuz. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3 daire başkanlığı var. Ankara’da Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Cumhuriyet Arşivleri Daire Başkanlığı ve Genel Müdürlük. İstanbul’da ise Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı mevcut. Burada 450 personel çalışıyor. Bunların 300 tanesi uzman. Bizatihi Osmanlıca belge okuyan genellikle Tarih, Türk Dili Edebiyatı, arşivcilik ve İlahiyat Fakültesi mezunları” ifadelerini kullandı.

40’A YAKIN DEVLETİN ARŞİVİ OSMANLI ARŞİVİNDE

Osmanlı Arşivi hem ilmî değer itibariyle, hem de evrakların sayısı itibariyle dünyanın en büyük ve en önemli arşivi diyen Bayındır şöyle konuştu: “İlmî değer itibariyle olmasının sebebi Osmanlı coğrafyasında bugün 40’a yakın devlet var. Bunların tarihi Osmanlı arşivlerinde. Yani Osmanlı arşivleri aslında bir Balkan arşivi hatta Kuzey Afrika arşivi, İslâm arşivi, Kafkas arşivi. Bundan dolayı buralardan da birçok araştırmacı geliyor. Bunun bir benzeri dünyada yok. Osmanlı döneminden intikal eden bütün belgelerin tasnifinin tamamlanmak üzereyiz. Az bir miktar tasnif edilmemiş belgemiz kaldı. Bunlarda hemen tasnifi tamamlandıktan sonra araştırmacıların hizmetine sunuluyor. 2020’li yıllarda bütün arşiv dijital ortamda olacak.”

DİJİTAL ARŞİV PROJESİ ÖNEMLİ

Bilhassa araştırmayla ilgili en önemli projelerden bir tanesinin dijital arşivleme projesi olduğunu kaydeden Bayındır şu bilgileri verdi: “Dünyada özellikle 2000’li yılların başından itibaren bu yaygınlaşmaya başladı. Daha önce mikrofilm teknolojisi kullanılıyordu. Çünkü orijinal belgeyi araştırmacıya vermek belgeyi çok yıpratıyor. Orijinal belgeyi vermeden de başka şekillerde bu ulaştırılabilir. Mikrofilm kopyalarıyla, fotokopileriyle, dijital kopyalarıyla. Daha önce mikrofilm kullanılıyordu. Fakat bu hem zor, hem de pahalı bir sistem. Bunun yerine dijital arşivleme teknolojisi çok yaygınlaştı.”Kâğıthane’de devam eden yeni bir arşiv sitesi olduğunu da bildiren Bayındır, “Mevcut binalarımız maalesef fizikî olarak bize yeterli değil. Bir de İstanbul’da farklı yerlerde dağınık bir hâldeyiz. Biz bütün bunları Allah nasip ederse Kâğıthane de yapılan dünyanın en büyük ve en modern arşiv kompleksine taşıyacağız. Mart ayından itibaren oraya taşınmayı planlıyoruz” dedi.

Kaynak: http://www.yeniasya.com.tr