Resource Description and Access (RDA) Türkiye Çalışma Grubu
Günümüzde bilgi kaynaklarının tür ve sayı olarak hızlı artması, onların kataloglamasından da sürekli gelişme ve değişikliklere neden olmaktadır. 1967 yılında ilk basımı yapılan 1978 yılında bilgisayarla kataloglamayı desteklemek amacı ile de ikinci basımını yapan Anglo- Amerikan Kataloglama Kuralları 1988, 2001, 2003 yıllarında revizyon basımlarını yapmış olmasına karşın bilgi kaynaklarının tam olarak niteleme ve erişiminde yetersiz kalmaktadır. Bu yetersizliği ortadan kaldırmak amacı ile 2007 yılında Anglo–Ameikan Kataloglama Kurallarının 3. Basımı yapılacağı duyurulmuştur. Ancak yukarıda belirtilen yayın türündeki hızlı gelişim ve elektronik bilgi kaynaklarının hızlı artması AACR hazırlayıcılarını (Başta Library of Congress, ALA, LA CLA tarafından oluşturulan Joint Steering Committee) farklı bir çalışmaya yönlendirmiş ve bunun sonucunda Kaynak Tanımlama ve Erişim olarak Türkçeye çevrilebilecek Resource Description and Access (RDA) ortaya atılmıştır. 2010 yılında geliştirilmesi tamamlanan RDA, 2011 yılında ABD de üç ulusal kütüphanede test edilmiştir (The Library of Congress (LC), the National Library of Medicine (NLM), ve the National Agricultural Library (NAL).
2012 yılı sonunda genel uygulanması planlanan RDA özellikle de kataloglamanın belirli alan ve kurallarında (Başlık seçimi, ek girişler ve fiziksel niteleme alanları ile genel olarak kullanılan kısaltmalar) köklü değişiklikler önermekte ve web uygulamaları ve otorite dizinleri ve FRBR gibi standart uygulamalar içermektedir.
Bilgi erişimin vazgeçilmez unsuru olan Kataloglama kurallarındaki gelişmelerin takip edilmesi ve ülkemizin Dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalmaması düşüncesiyle bir girişim başlatılmıştır. Bu amaçla yapılan ilk beyin fırtınası toplantısı Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün düzenlediği ve 31 Mayıs – 02 Haziran 2012 tarihleri arasında Ürgüp, Nevşehir’de düzenlenen Bilgi Eksenli Kuram ve Uygulamalar: Sorgulayıcı ve Çözümleyici Yaklaşımlar Sempozyumu kapsamında ‘Kataloglama Kurallarındaki Gelişmeler Çalıştayı’nda atılmıştır.
Bu çalıştaydan sonra kurulmasına karar verilen RDA çalışma grubu Milli Kütüphanemizin himayesinde Eylül 2012 yılında kurulmuştur. Akademisyenler ve Katalogculardan oluşan çalışma grubu belirli aralıklarla toplanarak ulusal düzeyde farkındalık yaratmak, kütüphanecileri bilgilendirmek ve ulusal standartlar oluşturma yönünde çalışmalar yapmaktadır. Grubun ÜNAK altında bir de web sayfası oluşturularak tüm bilgi ve gelişmeler bu web sayfasında paylaşılmaktadır. Grup herkese açıktır ve katkılarınız beklenmektedir.
Bilgilendirme toplantılarından ilki 7-8 Mart’ta İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde yapılacak uluslararası toplantıda gerçekleştirilecektir. Daha sonra Kütüphane haftasında Ankara, İstanbul ve İzmir’de bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. Daha sonra 19 Nisan da İstanbul Boğaziçi Üniversitesinde LC den Barbara Tillet ve OCLC den davet edilen bir konuk ile konu tartışılmaya devam edecektir.
Prof. Dr. Doğan Atılgan
Yorum gönder