Kitap yıkama (Book Shower) makinesi-Manisa İl Halk Kütüphanesi

Kitap yıkama (Book Shower) makinesi-Manisa İl Halk Kütüphanesi

Kitapların sterilizasyonunu “mikrop kırıcı mor ötesi lamba” ile gerçekleştiren kitap yıkama makinesi (Book Shower) Manisa İl Halk Kütüphanesi’nde kullanılmaya başlandı. Manisa İl Halk Kütüphanesi Türkiye’deki 81 İl Halk Kütüphanesi arasında  kitap yıkama makinesi ithal ederek kullanan ilk halk kütüphanesi unvanına sahip oldu. Konuya dair açıklama yaparak özellikle gözle görülmeyen bakteri ve virüslerin temizlenmesini sağlayarak öğrencileri mikroptan arındırmak için kitap sterilizasyon makinesi aldıklarını kaydeden Manisa İl Halk Kütüphane Müdürü Ayşin Kibrit, “Kitaplar ödünç verildiği için elden ele dolaşmakta.

Kütüphanemiz de 69 bin 813 adet kitap bulunmakta ve günde en az ortalama 300 adet kitap okuyuculara ödünç vermekteyiz. Bu yüzden kütüphanemizdeki  kitaplar çok sayıda okuyucu tarafından kullanılıyor. Uzun süre raflarda kalan kitaplar toza maruz kalmasından dolayı çeşitli hastalıklara neden olan virüsleri barındırıyor. Özellikle kış mevsiminde kitaplar elden ele geçer iken öğrencilerimiz bulaşıcı virüslerden dolayı hasta olabiliyor. Öğrencilerimizin korumak için böyle bir makine düşündük.” dedi. Makine isminin kitap yıkama makinesi olduğunu aslında su ile çalışmadığını ifade eden Kibrit, kitapların sterilizasyonunun “mikrop kırıcı mor ötesi lamba” ile yapıldığını dile getirerek, Makine ozon ya da karbon gibi zararlı madde üretmeyen, en küçük toz parçacıkları ile her tür virüs, küf ve mantarları toplayabilen statik elektrik film filtresine sahip bir cihazdır. Kitabı istediğiniz dakika içinde temizler ama en ideali 60 dakikadır. Makine 200 kitap kapasitesi vardır. Bu makineyle birlikte kütüphane kullanıcılarını tehdit eden bakterileri düğmesine 1 kez basıldığında yok eder. Ozon bileşenleri ozon üretmek için modüller ile entegre ediliyor, kullanım ömrü 8000 saatten fazladır. Sterilizeyi sadece kitapların kapaklarında değil, tüm iç sayfalarda da sterilizasyon sağlar. UV-C ışınlarından daha fazla sterilizasyon sağladığı için bakterileri yok etmede ozon kullanılır. İnsan vücuduna zararlı veya kitaplara zarar verebilecek hiçbir kimyasal kullanmaz. Halk kütüphaneleri için güzel bir uygulama olmakla beraber bu tür mikroplardan öğrencilerimizi koruyacağız. Kitaplarımız hijyenik olacak.” dedi. Kibrit, makinenin maliyetini karşıladığı için Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü’ne de teşekkür etti.

Kaynak: Manisa İl Halk Kütüphanesi Facebook Sayfası

1 yorum

comments user
Ayşe

TÜM İÇ SAYFALARDA NASIL STERİLİZASYON SAĞLIYOR ? 50 ADET KİTAP YAN YANA HATTA AMBALAJLI KİTAPLAR BİLE VAR, ANLATTIKLARINIZ GERÇEĞİ YANSITMIYOR ….