Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu İzmir’de
Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, ‘Mesleki İnceleme ve Araştırma’ konulu toplantı için İzmir’de buluştu. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Teftiş Kurulu Başkanlığına bir sunum gerçekleştirdi. 55 kişiden oluşan teftiş kuruluna İzmir’in kültür ve turizm ile ilgili projeleri, sorunları, müzeler, kazılar ve kütüphaneleri hakkında bilgiler verildi.
Kaya İzmir Termal Otel’de düzenlenen 12-15 Kasım tarihlerinde devam edecek toplantının ilk günündeki sunuma başta İzmir Valisi Cahit Kıraç olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı İrfan Önal, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ve çok sayıda kurul üyesi katıldı.
İzmir’de ilk kez düzenlenen ve dört gün sürecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun Mesleki İnceleme ve Araştırma konulu toplantısı sunumlarla başladı. Türkiye’de kültür ve turizmin daha ileriye taşınması için gerçekleşen etkinlikte Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı İrfan Önal, “Gerek il teşkilatı gerekse sektör temsilcileriyle bir araya gelerek bakanlığımızın hizmet ve politikalarını daha ileriye taşımak için gelecek için tespitler yapmayı hedefledik. Ülkemiz ekonomisi hızla gelişmekte. Toplumumuzun ihtiyaçları değişim göstermektedir. Kültürel hizmetleri artmakta. Bizlere düşen görevde kültür ve turizmi insanımız ve ekonomimiz için önemli bir hizmet ve endüstri haline getirecek tedbirleri almak zorundayız. İzmir’in EXPO projesi ile birlikte ülkemizin ve bölgenin itici gücü olacağını düşünüyoruz. Son otuz yılda turizm endüstrisini yoktan var ederek dünyada altıncı sıraya taşıdı. Ayrıca İzmir’in sosyokültürel ve eğitim durumu da kültür endüstrisine uygun. Bunu da iyi kullanmamız lazım” dedi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, “Bu seneki teftiş kurulunun olağan toplantısı İzmir’de yapıldığı için teşekkür ederiz. İzmir, turizm potansiyeli yüksek bir şehirdir. Özellikle Türkiye’nin geleceğe dönük vizyonları ele alındığında Türkiye bir turizm ülkesi. Bakanlığımız son on yılda büyük başarılar elde etti. Doğuda batıda dünyanın her yönüne gittiğimizde kültür alanında yapılanlarla büyük ilgi görüyoruz” dedi.
“İZMİR 36 UYGARLIĞA EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ BİR ŞEHİR”
İzmir’in geçmişine bakıldığında 36 uygarlığa ev sahipliği yaptığını ve İzmir’in öneminin büyük olduğunu belirten Kıraç, “Tarihi şahsiyetlere baktığımızda İzmir hep kültür yönü açık olarak tanımlanmış. Şu anda 21’e yakın kazı çalışması devam ediyor. Bunların biran önce bitmesi gerekiyor. Bunları hızlandırmak adına fikir geliştirilebilir. İzmir doğal güzellikleri zengin kültürel mirası, uygun iklim koşulları, turizm imkanları, fuar ve kongreleri ile ülkemizin önde gelen merkezlerinden biridir. İzmir’in ekonomisi, tarım, sanayi, ticaret ve turizme dayalıdır. Ülkemizin ve İzmir’in büyüyen turizm potansiyelinden yeteri kadar pay alması için gayret içindeyiz. Şimdiye kadar 215 proje tamamladık 96 çalışma ise devam ediyor. Bu alanda yapılmış en büyük çalışma İzmir’de yürütülüyor. Çalışmalarla tam 136 Milyon TL kültür varlıklarının yeniden ayaklanmasına harcadık. EXPO 2020 adaylığımız çok önemlidir. EXPO, ticari fuar değil. Fikirlerin, projelerin ve insanların buluştuğu alandır. Türkiye adına biz aday gösterildik. EXPO altyapı, konaklama, çevre, sağlık ve her konuda yeni yatırım demektir. 2013 Kasım’da eğer EXPO’nun kararı İzmir olursa, bütün yatırımlarımızı 2020’ye kadar bitireceğimize inanıyoruz. İşte o zaman 20 milyon yabancı, 20 milyon yerli olmak üzere 40 milyon turisti ağırlayacağız” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı İrfan Önal, İzmir Valisi Cahit Kıraç’a çini kase hediye etti. Konuşmalar sonrası programın ilk gününde Kültür ve Turizm müdürlüğü, kazılar ve müzeler ile kütüphaneler hakkında bir sunumlar gerçekleşti.
Sunum sonrası eksik olan yönler masaya yatırılıp çözüm yolları arandı. Açılışta konuşun İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz de yaptığı konuşmada ildeki gelişmeleri, yapılan çalışmaları aktardı.
“VARSIN ÇALSINLAR”
İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi hakkında bilgilendirme konuşması yapan Müdür Talat Aydilek, şikayetlerini de belirtti. Kütüphaneden kitapların çalınması nedeniyle zorluk yaşadıklarını belirten İl Halk Kütüphanesi Müdürü Aydilek, “Bu tarz olayları sık sık yaşıyoruz. Ama demirbaştan düşürmekte zorlanıyoruz” demesi üzerine Teftiş Kurulu üyelerinden Asım Keser, “Varsın çalsınlar. Bizim için bu kadar dert değil. Yeter ki okumak için çalsınlar. Yeter ki okusunlar” dedi.
Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu üyelerine verilen yemeğin ardından İzmir’deki Kadifekale, Agora, Smryna gibi tarihi ören yerlerine inceleme ve araştırma gezisi de düzelendi.
Kaynak: http://www.haberler.com
Yorum gönder