Halk Kütüphaneleri Bölge Seminerleri Gerçekleştirildi
1-2 Haziran 2006 yılından bu yana KYGM, TKD, Goethe Enstitüsü ve Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü işbirliği ve Günışığı Kitaplığı (bir dönem Tudem) sponsorluğunda sürdürülen Halk Kütüphaneleri Bölge Seminerleri dizisi 20. Seminer olan Halk Kütüphaneleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Semineri ile sona ermiştir. 2-3 Kasım 2012 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen Seminere Elazığ, Batman, Bitlis, Van, Siirt, Muş, Diyarbakır, Bingöl, Şırnak, Tunceli, Mardin ve Hakkari illeri ile ile Ankaralı halk kütüphanecileri katılmışlardır.
Akademisyen, yazar, bürokrat ve uygulamacıların sunumlar yaptığı Seminer katılımcı sayısı 40 olmuştur. Çocuk kütüphaneleri ve kütüphaneciliği ile çocuk edebiyatı konularının işlendiği Seminerde Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Semra Atınç, Nico Sandfuchs, Mine Soysal, Dide Karaşahin ve Banu Ünal sunumlar yapmış, TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal mesleki sorunlar üzerine katılımcılarla söyleşide bulunmuştur. Seminer çerçevesinde katılımcılar kendi kütüphane görüntülerini paylaşmışlar ve Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi de ziyaret edilmiştir.
6 yıldır Türkiye’de halk kütüphanecileri için son derece özgün bir hizmet içi eğitim modeli olarak sürdürdüğümüz 20 seminerlik dizide yaklaşık 750 kütüphaneci, 40 BBY bölümü öğrencisi eğitimden geçirilmiş, 3 farklı tema ve 14 konu ile Türkiye’nin farklı 19 ili ve bir ilçesini kapsayan üç tur yapılmıştır. Resmi kurum, sivil toplum kuruluşu, uluslararası bir enstitü, özel sektör kuruluşu ve akademik bir biriminin Türkiye’de alanımıza yönelik bu düzeyde ilk kez böylesi bir işbirliği ile gerçekleştirdiği ve sonuçlarını söz konusu bu süreçte dahi gördüğümüz seminerlerin uzun dönemli etkilerinin olacağı tahmin edilebilir.
Umarız son derece değişken olan alanımızda üniversite eğitimi ile elde edilen bilgilerin 3 yılda etkisini yitirdiği gerçeğini göz önüne alarak bu türden hizmet içi eğitimler mutlaka sürdürülür. Seminerlerin gerçekleştirilmesinde işbirliğine giden kurumlarımız ve sponsorlarımıza, destek olan kişi ve meslektaşlarımıza içtenlikle teşekkür ederiz.
Kaynak: Prof. Dr. Bülent Yılmaz
Yorum gönder