Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın taşra teşkilatında bulunan kurumların belediyelere devri
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Devlet Tiyatroları’nın “tüzel kimliğini” kaldıran yasa tasarısı taslağı çalışmalarının ardından, daha önce “kadük” olan ve bakanlığın taşra teşkilatında bulunan kütüphaneler, müzeler ile güzel sanat galerilerinin de il özel idareleri ve belediyelerine devredilmesini öngören tasarı yeniden gündeme geldi.
Kültür ve Turizm Bakanı’nın daha önceki yıllara ait bir konuşması:
halk kütüphanelerinin devir konusu ile bbyhaber
2008 yılında Meclis’e gelen “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bazı Taşra Kuruluşlarının İl Özel İdareleri ve Belediyelere Devredilmesi İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı”nı yeniden gündeme alan bakanlığın taşra teşkilatında bulunan kütüphane, kültür merkezi, danışma bürosu, güzel sanatlar galerisi ve müzelerin belediye sınırları içinde belediyelere ve bu sınırlar dışında il özel idarelerine devredilmesi amacıyla hazırladığı tasarının yeniden düzenlenerek TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor.
Çalışmaların gerekçesi ise “20. yüzyıl boyunca aşırı derecede merkezileşen kamu yönetimi sistemimiz kendinden beklenen stratejik liderliği ve politika belirleme özelliğini yitirerek gereksiz ayrıntılara ve kırtasiyeciliğe boğulan bir yapıya bürünmüştür. Bunun sonucunda merkezi idare tarafından yürütülmesi gereken koordinasyon ve denetim zayıflamış, kaynak israfı artmış ve hizmet kalitesi düşerek halkın talep ve beklentilerine yeterince yanıt oluşturamamıştır” diye açıklanıyor. Yani taslak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın küçülmesini öngörüyor.
Taslakta yer alan ve bakanlığın taşra teşkilatında bulunan kütüphaneler ile müzelerin geleceğine yönelik bazı düzenlemeler şöyle:
– Bakanlığın taşra teşkilatında bulunup, belediye sınırları içinde yer alan güzel sanatlar galerileri, müze, kütüphane, kültür merkezleri ile danışma büroları belediyelere; bunlardan belediye sınırları dışında kalanlar ile il halk kütüphaneleri ve arkeolojik eser bulunan müzeler il özel idarelerine devredilmiş ve il müdürlükleri kaldırılmıştır.
– Devredilen teşkilata ait araç, gereç ve diğer taşınırlar ile hak, alacak ve borçlar ilgisine göre il özel idarelerine ve belediyelere, kaldırılan il müdürlüklerine ait olanlar ise il özel idarelerine devredilir.
– Bu yasa uyarınca yapılacak devir işlemleri yasanın yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde arkeolojik eser bulunan müzelerin devir işlemleri ise en geç 2 yıl içinde tamamlanır.
Personel de belediyelerin
Yasa tasarısı taslağı devredilmesi planlanan kurumların personellerinin de devrini öngörüyor. Bundan böyle bakanlığın taşra teşkilatında bulunan 657 sayılı yasaya bağlı memurlar da tasarının yasalaşması halinde belediye personeli olacak. Yanı sıra söz konusu yasa tasarısı taslağında bazı müzeler de tek müze çatısı altında toplanacak. Örneğin Ankara’daki Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Etnografya Müzesi gibi müzeler artık doğrudan bakanlığa değil, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Başkanlığı’na bağlı olacak. İstanbul’daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi ve Türbeler Müzesi de yine İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müze Başkanlığı’na bağlanacak.
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr
İlgili Makale ve Tezler:
- Özel İdarelere Devir: Halk Kütüphanelerinin Geleceği
- Türkiye’de Halk Kütüphanelerinin Yerel Yönetimlere Devredilme Süreci Üzerine Ankara Özel İdare Yöneticilerinin Düşünceleri
- Türkiye’de halk kütüphanesi hizmetlerinin yerel yönetimlere devri konusunda kütüphane yöneticileri ve kütüphanecilerin yaklaşımları
Yorum gönder