Körler kütüphanesi gönüllü bekliyor
Ses veren var mı?
Öğretmen tatilde, doktor öğle yemeği molasında, öğrenciler sınav arasında Eyüp Körler Kütüphanesi’ne gelip, görme engelliler için kitap okuyor. Seslendirilen kitaplar, Türkiye’nin her köşesine hatta yurt dışına bile gönderiliyor. Kütüphane yetkilileri “gönüllü okuyuculara ihtiyacımız var” diyor. Temelleri 1997’de Taksim Atatürk Kitaplığıyla atılan kütüphanede örnek bir çalışma yürütülüyor. Esnaf, doktor, öğrenci, öğretmen…
Her meslekten gelen onlarca kişi, gönüllü okuyucu olup görme engellilere ses veriyor. 5 bin sesli kitabın bulunduğu kütüphanenin sorumlusu Nihal Çağlan Türkmen “Burası görmeyenlerle gönüllü okuyucuların buluştuğu nokta” diyor. Türkmen, şöyle anlatıyor: “Görme engelliler için sesli kitap hayata tutunma aracı. Kendilerini dinleyerek geliştiriyor, böylece eğitimlerini tamamlıyorlar. Kütüphanemiz, gönüllü okuyucularımızla ayakta duruyor. Şu an kayıt altında bine yakın okuyucumuz var fakat sürekli okumaya gelen sayısı az. Bunlar arasında esnaf, doktor, öğretmen, öğrenci, akademisyenler bulunuyor. Eyüp Hastanesi doktorları öğle arası gelip burada yarım saat kitap okuyup gidiyor. Okunan kitapları, görmeyen okurlarımıza teslim ediyoruz. Dilerlerse kendi bilgisayarlarına alıyorlar. İsterlerse DVD ve CD ortamında teslim ediyoruz. Ses kayıtları, sadece kütüphanemizde kalmıyor, bunları Türkiye’nin her tarafına yolluyoruz. Diğer kütüphanelerle paylaşıyoruz. Yurt dışından bile istek geliyor. İngiltere, Azerbaycan, Almanya’ya sesli kitap gönderdik. Kitap sayımız ise her geçen gün artıyor. Gönüllü okuyuculara çok ihtiyacımız var. Özellikle yaz aylarında sayımız azalıyor. Okuması düzgün olan herkesi bekliyoruz.”
Peki her talep eden sesli kitap okuyabiliyor mu?
Nihal Çağlan Türkmen, gönüllüleri önce sütüdyoya alıp, seslerini değerlendirdiklerini anlatıyor: “Bir kere okurun telaffuzu düzgün olmalı. Sesini kontrol etmesini bilmeli. Vurguya, imlâya özen göstermeli. Sabırlı olmalı. Bir kitabın bir tek sesten çıkması gerekiyor. Bazen yarım bırakıyorlar. Bu sefer o okunanlar boşa gidiyor. Bir kişinin değişik günlerde okuduklarını kitap bitiminde montajla birleştiriyoruz.”
Okuyucular memnun: Bu da ilmimizin zekâtı
Emekli resim öğretmeni Ayşe Nursev Çiftçi, Körler Kütüphanesinin müdavim okuyucularından. İnternetten keşfettiği kütüphaneye Çekmeköy’den üç vasıta değiştirerek ulaşıyor. İstanbul’un kangrene dönüşen trafiğine aldırmadan 4 yıldır, haftada iki gün ses vermeye geliyor. “Ne kadar eser okuduğumu bilmiyorum” diyor ve şöyle anlatıyor: “Görme engelliler için bir şeyler yapmak müthiş keyif. Herkesi burayı görmeye çağırıyorum. Güzel dostluklar kuruyoruz. Bazen onlardan sipariş kitap alıyorum. Şu an bir yüksek lisans öğrencisi için Mimar Sinan kitabını okuyorum. Ağustosa yetiştireceğim inşallah.”
Beyazıt Devlet Kütüphanesinde uzun yıllar gönüllü okuyuculuk yapan emekli Perizat Altınay ise “Biz öldükten sonra sonra sesimiz kalsın. Sadece malınızın paranızın zekâtı olmaz. İlminizin ve bedeninizin da zekâtı var. Bu borcu vermenin en kolay yolu buraya gelip ses vermek diye düşünüyorum” diyor. Üniversite öğrencisi Merve Kılıç da kütüphaneye iki senedir geliyor. “Burada kendimi çok mutlu hissediyorum” diyen genç kız, “Kütüphane, yol üstünde. Her gün binlerce kişinin gelip geçtiği bir yerde. Ama fark etmek lazım. Görme engellilerin bu hayatta biz görenlerden alacakları var. Bu borcu ödemek için geliyorum” diye konuşuyor. Eyüp’te oturan ev kızı Cahide Kazoğlu ise şunları söylüyor: “Ben bu ilçede oturuyorum. Kütüphaneye çok yakınım. Burada güzel bir ortam var. İlk defa karşılaştığımız görme engelli arkadaşlarımız bizi sesimizden tanıyor. Kulakları çok iyi. Hemen ayırt ediyorlar.”
Gönüllü okuyucu olmak istiyorsanız
Görme engellilere ses vermek ya da sesli kitaplardan faydalanmak için işte adres ve telefonu:
Telefon: (0212) 417 25 46 / Eyüp
korlerbolumu@ibb.gov.tr
Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr
Yorum gönder