Halk Kütüphanelerinde KOHA Otomasyon Sistemi Başlıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KKTC Yakın Doğu Üniversitesi arasında ”Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Web Tabanlı Kütüphane Otomasyon Sistemi’nin Kurulmasında İşbirliği Protokolü” imzalandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, bakanlıkta imzalanan protokol öncesi yaptığı konuşmada, kütüphaneler, kitaplar ile bilgi, arşiv, dokümantasyon merkezleri gibi bilgi depolarının insanları bilgiye kavuşturan kutsal mekanlar olduğunu belirtirken, bilgi toplumunun gereği olarak okuyucuların modern teknolojilerle kütüphanelerdeki bilgiye ulaşmasının önemli olduğunu vurguladı.
Bu kapsamda bakanlığın KKTC Yakın Doğu Üniversitesi ile işbirliğine giderek, üniversitede geliştirilen açık kaynak kodlu ”KOHA” adlı otomasyon yazılımının 1118 halk kütüphanesinde uygulanmasını sağlayacağını anlatan Özaslan, ”kütüphanelerin zenginleştirilmesi, bilgilerin halka, genç nesillere en uygun koşullarda aktarılması çok önemli. Bir kütüphanenin kurulması ne kadar önemliyse, bunun en uygun teknikle de okuyucuya ulaşması o kadar önemli. Bugünkü imzalanacak protokolün asli unsuru bu olacak” şeklinde konuştu.
Özaslan, KKTC Yakın Doğu Üniversitesi’nin, KOHA adlı yazılımın kullanımında, desteklenmesinde, teşvik edilmesinde hem lojistik hem de teknik desteği olacağını ifade etti. Bakanlığa bağlı kütüphanelerde son dönemde önemli atılımlar yaşandığına işaret eden Özaslan, bu kapsamda ihtisas kütüphanelerinin oluşturulduğunu, bilgi yuvası olmaları nedeniyle kütüphanelerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula da imzalanacak protokol sonrası, Yakın Doğu Üniversitesi tarafından geliştirilen KOHA adlı kütüphane otomasyon yazılımının Türkiye’deki kütüphanelerde kullanılmasıyla halk kütüphanelerin çalışma hızının artacağını belirtirken, birikmiş veri kirliliğinin de temizlenmesi dahil olmak üzere Türkiye’de halk kütüphanelerinin, Avrupa’daki denkleriyle yarışır hale geleceğini bildirdi.
Üniversite ile kütüphanecilik alanında işbirliği protokolü imzalamaktan duydukları memnuniyeti de dile getiren Kula, ”Söz konusu protokol, Kıbrıs’tan Türkiye’ye nasıl katkı gelebileceğinin en önemli göstergesi olacak, bu işbirliğini daha da geliştireceğiz” dedi.
-KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Günsel-
KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel ise Kıbrıs’ın 8 üniversite ile bugün bir eğitim adası haline geldiğini ifade ederek, Yakın Doğu Üniversitesi’nin 16 fakülte ve 70 bölüm ile hizmet sunduğunu kaydetti. Üniversite olarak en çok yatırımı kütüphane, ileri araştırmalar ile inovasyon merkezine yaptıklarını anlatan Günsel, üniversitenin içinde bulunan büyük kütüphanenin 156 milyon kaynağa ulaşabilir bir kapasitede olduğunu ve elektronik ortamda da hizmet verdiğini söyledi.
İşbirliği protokolü ile üniversitenin büyük kütüphanesinin işletim sisteminin Türkiye’deki kütüphanelere taşınacağına dikkati çeken Günsel, ”inovasyon merkezimizde dünyada sadece 28 üniversitede bulunan süper bilgisayar bulunuyor. Protokol ile işletim sisteminin yanı sıra süper bilgisayarda yedekleme de yapılacak.” dedi.
Kaynak: http://www.kibrispostasi.com
1 yorum