Muş’taki Kütüphane Faaliyetleri
Halk Kütüphanesi Müdiresi Aygül Öncel Şahin, kentteki kütüphanenin ulusal ve uluslararası standartlara kavuştuğunu söyledi. Şahin, okuyucuların kütüphaneden verimli şekilde yararlanmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti. 8 ay önce Muş’ta göreve başladığını hatırlatan Şahin, şunları kaydetti:
“Yeni ve bilimsel bir hizmet anlayışı içinde, kütüphanedeki hizmet salonlarını kullanıcının kütüphaneden en verimli şekilde yararlanmasına olanak sağlayacak şekilde dizayn ettik. Daha önce çocuk ve yetişkinlerin ortak kullandığı salonu, okul öncesi ve ilköğretim düzeyindeki çocuklar için düzenledik. Çocuklar basılı ve görsel metaryalleri kullanabiliyor. İnternet hizmeti veren 8 bilgisayarla salonu donattık. Çocuk bölümü bağımsız bir birim oldu ve kütüphanenin giriş katına alındı. Çocukların istedikleri şekilde kütüphaneye gelip, ödev, araştırma yapabilecek ve internetten yararlanabilecek. Çocuklar isterlerse kitapları evlerine götürebilecek. Çocuklar için zengin bir kitap koleksiyonu oluşturduk.”
Kütüphane Faaliyetleri
Yetişkinlere yönelik oluşturulan “Ödünç Kitap Verme Servisi”ndeki tüm rafları yenilediklerini belirten Şahin, kitapları, bilgiye ulaşımın en kısa sürede olmasını sağlayan, “DEWEY 10″lu sınıflama sistemine göre, en ince detaylarıyla yerleştirdiklerini dile getirdi. Şahin, sözlerine şöyle devam etti:
“Aranılan kitap kütüphane koleksiyonunda bulunduğu sürece, ulaşmak anlamında bir sıkıntı yaşanmayacak. Süreli yayınlar-danışma kaynakları ve internet bölümünü de yeniledik. Kullanıcılar bu salondan kesintisiz internet hizmeti alabilecek. Kullanıcı, bakanlık tarafından gönderilen, 125 süreli yayını okuyabilmekte, isterlerse ödünç alabilmekte, her konuda istediği ansiklopedik nitelikte bilgiye en kısa sürede ulaşabilmekte. Bu salonda görme engelli ya da çok az görebilen kullanıcıların faydalanabileceği özel bir bilgisayar bulunmakta. Aynı şekilde braille kitaplar ve sesli kitap denilen işitsel materyallerde okuyucularını beklemekte. KPSS ve LYS’ye hazırlanan doluluk nedeniyle kullanıcıların zaman zaman yer bulamamaktan şikayet ettiği ve tüm gün kullanabilecekleri yaklaşık 180 kişilik etüt salonu kütüphanenin 3. katında bulunmakta.” Şahin, önümüzdeki günlerde, kütüphanenin giriş katında bulunan depo ve mutfağı birleştirilerek, “Engelsiz Kütüphane” oluşturacaklarını kaydetti.
Bu bölümü açmayı çok önemsediklerini dile getiren Şahin, “Bir gün her birimiz engelli olabiliriz ama bilgiye ulaşımın engeli olmaz, olmamalı. Bu doğrultuda kütüphaneye giriş çıkışı zorlaştıran yüksek kaldırımları düzelteceğiz. Binaya ulaşımı kolaylaştıracak rampalar, görmeyen vatandaşlar için tutunacakları tırabzan yaptırmayı planlıyoruz. Yani engellilerin karşılaşabileceği tüm olumsuz koşulları iyileştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Kaynak:http://www.diyarbakirsoz.com
Yorum gönder