Türkiye’nin ilk kreatif endüstriler kütüphanesi

Türkiye’nin ilk kreatif endüstriler kütüphanesi

Mimarlık ve moda tasarım öğrencilerinin en büyük sıkıntılarından biridir meslekî kitaplarının pahalı olması. Tabii bir de yayımlanan eserlerin sınırlı sayıda üretilmesi, birçoğunun prestij ürünü olması ve kütüphanelerde bulunmaması… Vakko, bu alandaki eksikliği gidermek için önemli bir adım attı. Nakkaştepe’deki binasında Türkiye’nin ilk kreatif endüstriler kütüphanesini kurdu.

Her zaman sıcak, her zaman dosttur kitaplar ama bazen biraz daha fazla mutluluk verir. Çok isteyip de satın alamadığımız bir romana sahip olduğumuz ilk andaki sevinç unutulmazdır mesela. Ya da baskısı tükenmiş bir eserle sahafta göz göze gelinen ilk an… Vakko, özellikle moda, mimarlık, fotoğraf gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin her bir köşede benzer duyguları tadacağı bir kütüphane kurdu: Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi. Üstelik yalnızca öğrenciler değil modaya, mimariye, fotoğrafa ilgi duyan herkes kütüphaneden faydalanabiliyor. Hatta yakında faaliyete geçecek proje ile görme engelliler de koleksiyondan yararlanma fırsatı bulacak…

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi Süpervizörü Begüm Başoğlu’yla kütüphaneyi geziyor, detaylı bilgiyi kendisinden alıyoruz. Aslında çok da alışık olduğumuz bir kavram değil kreatif endüstriler tanımı. Peki, neden bu ifade tercih edildi? Alt başlıklarına bakıldığında koleksiyonu çok iyi ifade etmesi bunda etkili. “Modanın, mimarinin, heykelin, film ve videonun akla gelebileceği bir tanım bu.” diyor Başoğlu. Vitali Hakko’nun gençlerin bu alandaki eğitimine çok önem vermesi, ailenin onun anısını nasıl yaşatabiliriz düşüncesiyle birleşince ortaya kütüphane fikri çıkmış. Fikir, binadaki alanla da örtüşünce projenin çalışmaları başlamış. Eskiden var olan arşivin halka açılması gibi bir durum da söz konusu değil. Dünyanın önde gelen müze ve yayınevleriyle iletişime geçilerek dört yılda yeni bir koleksiyon hazırlanmış. Bundan sonrası için hedef, sınırlı sayıda basılan özel edisyon kitaplarda Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nin de akla gelmesi. Ve kütüphanenin yenilenerek gelişmesi. Yalnızca özel edisyon kitaplarla güncel bir koleksiyon oluşturmak da amaçlanmıyor. İlk baskı eserlere de önem veriliyor. Koleksiyonda örnekleri de var. Bir diğer amaç da imzalı kitaplardan oluşan bir koleksiyon oluşturmak.

Yalnızca moda kitapları değil…

Vakko, bir moda markası olduğundan moda koleksiyonunun çok geniş olduğu düşüncesi geliyor akla. Oysa diğer alanlardaki koleksiyonlar da en az onun kadar kuvvetli. Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi Süpervizörü Begüm Başoğlu, dileyen herkesin faydalanabileceği butik bir kütüphane hizmeti sunmak istediklerini söylüyor. Bu yüzden bağış kabul edilmiyor ve randevu sistemi işliyor. Okuyucunun istediği tüm bilgilere rahatlıkla erişebilmesi isteniyor. Koleksiyonun kataloğuna dışarıdan erişim imkânı da var. Eğer aradığınız bir kitabı kütüphanede bulamadıysanız ve konsepte uygunsa mutlaka o kitap koleksiyona dâhil ediliyor. Pazartesi-Cuma 10.00-17.00 arasında açık olan kütüphaneyi (216) 554 08 54’ü arayarak veya kutuphane@vakko.com.tr adresine mail atarak randevu ile ziyaret edebilirsiniz.

Görme engelliler de düşünülmüş

Kütüphanede, kreatif endüstri konularındaki kitapların yüzde 85’i İngilizce olsa da Türkçe koleksiyon da var. Hatta konu açılınca güzel bir projenin müjdesini veriyor Begüm Başoğlu. Türkçe koleksiyon, görme engelliler için sesli kitaba çevrilecekmiş. Begüm Hanım zaten Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratu-varı’na (GETEM) gönüllü olarak okuma yapan bir isim. Bu proje için de GETEM ile irtibata geçilmiş. Başoğlu şöyle anlatıyor: “GETEM’in arşivine baktığınız zaman edebiyat çok kuvvetli, ders kitapları da var ama sanat kitapları konusunda ciddi boşluk var. O zaman bizim koleksiyonumuzda bulunan kitapları sesli kitaba çevirelim dedik. Okunan eserler hem Boğaziçi Üniversitesi’nin koleksiyonunda olacak hem de Vakko’nun.”

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/

Not: Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nde MiLAS Kütüphane Otomasyon Sistemi kullanılmaktadır