Kitap okumayı eğlenceli kılan kütüphane-Hatay

Kitap okumayı eğlenceli kılan kütüphane-Hatay

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılında tüm halk kütüphanelerinde uygulanacak il halk kütüphanelerinin restorasyonuyla ilgili çalışmanın ilki, Hatay Cemil Meriç İl Halk Kütüphanesinde başlatıldı. Geçen yıl başlatılan çalışmayla 584 bin lira harcanarak yeniden restore edilen kütüphanede, alışılmışın dışında okuma salonları dikkati çekiyor. Okuma salonu dışında, çocuklar için oyun alanı ile ücretsiz internet imkanının bulunduğu kütüphanede, kente özgü eserlerin sergilendiği mini bir müze ve ünlü düşünürlerin heykelleri de tanıtıcı bilgilerle okurların hizmetine sunuluyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Aysun Çelenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Türkiye’de ilk defa kentteki halk kütüphanesindeyenibir konsept kullanıldığını belirterek, kütüphanenin yeni çehresiyle Hatay halkının hizmetine sunulduğunu söyledi.

Çelenk, restorasyon çalışması sırasında kütüphanenin bulunduğu binanın yalnızca dört dış duvar bırakılarak yeniden inşa edildiğine değinen Çelenk, yeni imaj ve konsept anlayışı ile restore edilen binanın, okuyucuların eğlenceli vakit geçirmesi için tasarlandığını ifade etti.

Kütüphanenin yeni çehresi ile özellikle çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak için dizayn edildiğini anlatan Çelenk, ”Kütüphanedeki her unsur başta çocuk ve gençler olmak üzere tüm okurlar düşünülerek oluşturuldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kütüphanemiz yeni yüzü ile tüm halkımıza en iyi hizmeti verecektir. Herkesi kütüphaneye bekliyorum” dedi.

Cemil Meriç Halk Kütüphanesi Müdürü Ümmühan Şahin ise okuyucuların rahatlığının göz önünde bulundurulduğu restorasyon çalışmasının ardından kütüphanedeki tüm tefrişatın da yenilendiğini bildirerek, kitapların bulunduğu raflara LED ışıklar yerleştirildiğini kaydetti.

Okuyucuların kitaplarını daharahatve konforlu ortamda okuması için tüm bölümlere koltuklar yerleştirildiğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

”Restorasyonda mekanın kullanışlı hale getirilmesi hedeflenmiştir. Bunun yanında Hatay’a özgü defne sabunu ile ipek yapımı, cam sanatı gibi el sanatlarını da oluşturduğumuz mini bir müzede sergiliyoruz. Ayrıca kütüphaneye adını veren Cemil Meriç’in şiirleri ve resimlerinin bulunduğu tabloları kütüphanenin her köşesine asarak yazarın daha çok tanınması için çalışma başlattık. Bunun yanı sıra Platon, Aristo ve Sokrates gibi düşünürlerin heykellerini de özelbölümlere yerleştirerek, yanlarına düşünürleri tanıtan kısa bilgiler ekledik. Hatay kent kitaplığı bölümünde de Hatay’la ilgili tüm gazeteleri, kentle ilgili yazılan makaleleri ve kütüphaneye adını veren Cemil Meriç’in tüm kitaplarını bulmak mümkün. Bunun dışında Hatay Cumhuriyeti’nin resmi gazeteleri bu bölümde ayrı bir camekanda sergilenmektedir. Amacımız kütüphaneye daha fazla okur çekmek. Bunun için de bir takım kültürelfaaliyetler yapmayı da amaçlıyoruz. Hatay halkına güzel ve kullanışlı bir kütüphane hizmeti vermek hedefiyle yola çıktık. Bu hedefimize halkımızın da gösterdiği ilgiyle kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.”

-Görme engelliler unutulmadı-

Şahin, kütüphanede görme engellilerin de unutulmadığına dikkati çekerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce yürütülen ”Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz” (BİLED) projesi kapsamında, kütüphanede dört bilgisayara farklı bir yazılım yüklendiğini dile getirdi.

Görme engelli okuyucuların bu yazılım sayesinde bilgisayarlardan istedikleri kitaptaki yazılanları sesli olarak dinleyebildiğini vurgulayan Şahin, kütüphanenin çocuk bölümünde ise 0-6 yaş grubu için oyun salonu bulunduğunu bildirdi.

Çocuklara yönelik masa ve sandalyelerin bırakıldığı bölüme geometrik şekilli ve renkli raflar yerleştirildiğinin altını çizen Şahin, çocuk bölümünde canlı renkler kullanarak kitaplara ilgilerini çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Şahin, yetişkinlere yönelik sanat köşesinde ise güzel sanatlar kitaplarının bulunduğunu belirterek, bu alana ikili ve tekli koltuk takımları konulduğunu, bu bölümün hemen yanında ise bilimsel toplantılarda kullanılmak üzere sunum odası oluşturulduğunu ifade etti.

23 bilgisayarın bulunduğu bilgi işlem bölümünde de okuyucuların ücretsiz internet erişim imkanına kavuştuğunu anlatan Şahin, okurların kendi bilgisayarlarından internet erişimi sağlaması için de kablosuz internet bağlantısı hizmetini devreye soktuklarını kaydetti.

Kütüphanede 2011 yılı verilerine göre 51 bin 481 adet materyal bulunduğuna dile getiren Şahin, ”Geçen yıl 50 bin 216 okuyucuya hizmet veren kütüphanemizde 24 bin 702 adet kitap ödünç verildi. Bu yılki amacımız bu sayıyı kütüphanenin değişen çehresiyle iki katına çıkarmak ve daha fazla okurun kütüphaneden faydalanmasını sağlamak” diye konuştu.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr