Üniversite Kütüphanelerinde Çalışan Memurların Kazanılmış Hakları Gasp Edilemez

Üniversite Kütüphanelerinde Çalışan Memurların Kazanılmış Hakları Gasp Edilemez

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Üniversite kütüphanelerinde çalışan memurların kazanılmış hakları gasp edilemez” dedi.

Yazılı açıklama yapan Hanefi Bostan, 10 Aralık 2010 tarih ve 27781 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog” unvanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınmasının kararlaştırıldığını hatırlatarak, “4 Temmuz 2011 tarih ve 27984 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca da; 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki (I) sayılı cetvelin kurumlara ait bölümlerinde yer alan folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlı kadroların sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştirilmiştir. Bahsi geçen düzenlemeler uyarınca hizmet sınıfları genel idare hizmetlerinden teknik hizmetler sınıfına geçirilen folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlı kadrolara Teknik Hizmetler Sınıfı gereği zam ve tazminat ödemesi yapılmıştır. Ancak, Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Öğüt’ün 7/1107 esas numaralı soru önergesine cevaben Bakanlığınız Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nce Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan 17 Ocak 2012 tarih ve 510 sayılı yazıda folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlı personelin zam ve tazminat talebine ilişkin olarak, bu personelin mesleki teknik içeriğe haiz yükseköğrenim mezunu olarak değerlendirilmelerinin mümkün olmadığı yönünde görüş bildirildiği için yapılan ödemeler kesilerek, personelden geriye dönük olarak ödemesi talep edilmektedir” dedi.

Bostan, yasa bulunan bir konuda Maliye Bakanlığı’nın yasaya aykırı bir talepte bulunmasının söz konusu olamayacağını belirterek, “Maliye Bakanının, üniversite ve bütün kütüphanelerde çalışan folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlı personelin teknik hizmetler sınıfında değerlendirilebileceği konusunda görüş bildirmesine rağmen bugün bu görüşünden vazgeçmesi devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz” ifadelerini kullandı.
Türk Eğitim Sen olarak konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’na ve YÖK’e ayrı ayrı yazılar yazılarak üniversite kütüphanelerinde teknik hizmetler sınıfına alınan personelin mağdur edilmemesi ve kazanılmış haklarının gasp edilmemesi hususunda gerekli hassasiyeti göstermelerinin istendiğini anlatan Bostan, ayrıca milletvekillerinin Maliye Bakanı’ndan yazılı cevaplandırması isteğiyle bir soru önergesi hazırlanarak milletvekillerine gönderildiğini kaydetti. Bostan, milletvekilleri tarafından Maliye Bakanı’na
sorulan soruları ise şöyle sıraladı:

“- Folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlı kadroların hizmet sınıfı Bakanlar Kurulu kararı ve KHK uyarınca Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştirilmesine karşılık, içinde bulundukları hizmet sınıfının yararlandığı zam ve tazminatlardan yararlanamamaları hukuka ve adalete uygun mudur?

– Bakanlığınızın 17 Ocak 2012 tarih ve 510 sayılı yazısında; 657 sayılı Yasa’nın 152. maddesinin ‘III-Ortak Hükümler’ başlıklı bölümünde, maddede sayılan zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esaslarının kurumların yazılı talebi ve Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşü üzerine Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulacağının hüküm altına alındığı, bu çerçevede söz konusu taleplerin konuya ilişkin çalışmalar kapsamında değerlendirilebileceği ifade edilmesine karşılık, bu konuya ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için çalışma başlatılmış mıdır?

– Teknik Hizmetler Sınıfı’na dahil edildiği halde bu sınıfın yararlandığı haklardan yararlanamayan folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlı kadroların geriye dönük mağduriyetlerini ne şekilde telafi etmeyi düşünmektesiniz?”

Kaynak: http://www.haberx.com