Görme engelliler kitapsız kalmayacak

Görme engelliler kitapsız kalmayacak

87 gönüllü okuyucusu bulunan ”Konuşan Kitaplık” bölümünde, 6 bin 400 kitap internet üzerinden görme engellilerin ulaşımına sunuluyor.Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, görme engellilerin yoğun ilgi gösterdiği Konuşan Kitaplık için bugüne kadar 5 stüdyoda seslendirme yapıldığını, 6 yeni stüdyoyu daha hizmete açmaya hazırlandıklarını söyledi.

Stüdyo sayısının artmasıyla daha çok kitabın seslendirileceğini belirten Acar, ”Gönüllü okuyuculara güzel bir ortam sunuyoruz. Teknik donanımlar tamamlandıktan sonra stüdyolarımızı açacağız” dedi.Acar, Konuşan Kitaplık’ta üye sayısının bin 81, sesli kitap sayısının 6 bin 400, gönüllü okuyucu sayısının da 87 olduğunu bildirdi. Görme engelliler için oluşturulan kitaplığın kısa sürede genişlediğini dile getiren Acar, ”Roman, şiir ve deneme gibi edebi çalışmaların bulunduğu sesli kütüphane hizmetinde, son yıllarda her türlü ders ve KPSS, KPDS, SBS ve üniversite giriş sınavlarına hazırlık kitaplarına da yer verilmeye başlandı” dedi.

”Teknoloji ilerledikçe hizmet kalitemiz de arttı”

Daha önce Braille alfabesiyle kitapları çoğalttıklarını, sonra kitapları kasetlere okuduklarını belirten Acar, konuşan kitaplık sürecine ilişkin şunları söyledi:

”Teknoloji ilerledikçe hizmet kalitemiz de arttı, kitapları CD’lere okumaya başladık. Görmeyen vatandaşlarımıza anında kitap okuyoruz. Bunu da internet ortamında hizmete sunuyoruz. Okuduğumuz kitapları dinlemek isteyen görme engelliler, bize durumlarına ilişkin sağlık raporu sunuyorlar. Bunu da neden yapıyoruz? Telif hakları yasasına göre, bu kitapları gören kişilere okumamız yasak, bu konuda sadece görmeyenlerin muafiyeti var. Onu dinleyen kişinin görme engelli olduğunu belgelemeliyiz ki yayıncı bizi mahkemeye vermesin. Belgeyi alıyoruz ve o kişiye bir şifre veriyoruz. Şifreyle Konuşan Kitaplık’a giriyor, hangi kitaplar okundu ise onları dinleyebiliyor. İstediği bir kitap varsa bize mail atıyor. O kitabı koleksiyonumuzdan çıkarıyoruz, gönüllü arkadaşlarımıza veriyoruz onlar da seslendiriyor.”

Kitap okumak için herkesin gönüllü olabileceğini belirten Acar, bunun için öncelikle bir testten geçilmesi gerektiğini söyledi. Acar, internet üzerinden verilen ücretsiz hizmetten yararlanmak isteyenlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesi veya şuradaki üyelik formunu doldurmaları, rapor ya da özürlü kimliği fotokopilerini Milli Kütüphane Başkanlığına ulaştırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr

İlgili Haberler