Seydişehir İlçe Halk Kütüphanesi ve Sorunları

Seydişehir İlçe Halk Kütüphanesi ve Sorunları

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde bulunan halk kütüphaneleri sosyo-kültürel alanda canlılık, araştırma ve eğitim alanında da verimlilik ilkesine binaen inşa edilmektedirler.  Kütüphaneler  kurulduğu il yada ilçenin  başta ilköğretim okulu öğrencileri olmak üzere çeşitli meslek gruplarının araştırma ve dönem ödevlerine, ilköğretimle beraber lise ve üniversite öğrencilerininde bilgi birikim ve kazanım alanları arasındadır. Yazının icadı ile başlayan kütüphane ”kitap evi”  kültürü ve araştırma salonları;  günümüzün teknolojiye adaptasyonu ile bilgisayar, internet kullanımı ve araştırıcılığı artması ile  yazılı kaynakların ve kütüphanelerin bireysel kullanılımları yavaşlamış olsalar bile vazgeçilemeyen tarihi ve kültürel miras ve yapıtlardır..

 İlçemizde bulunan halk kütüphanesi 1956 yıllında  tek katlı olarak inşaa edilmiştir. Görünümüne bakacak olursak;  o  yıllarda gereksinimleri karşılıyor olması sebebi ile küçük şirin ve bilgi odası diye adlandırırsak çok manidar olur. Ama geçen yıllar o şirinliği alıp şuanda tıknaz, naçar ve çağın şartlarından bikaç adım geride kalmışlığıyla durmaktadır köşesinde… Gelişen ve büyüyen katmanlar Seydişehir’i de o dönemlerden daha çok  gelişmiş daha çok nüfuslu ve daha büyük ve teknolojik ilçe haline getirmiştir..  Ama ilçe halk kütüphanesi aynı doğrultu ve gelişmişlikte büyütülememiştir !!!  

Kütüphanemiz şuanda;  2 katlı taş ve eski bina, teknolojik gelişmelerden bi o kadar uzak, yetersiz bina koşulları, dik zor kullanımı olan merdivenleri, engelli vatandaşlarımızın kullanamayacağı kadar zor inişli-çıkışlı, dar biçimde  ve zaman zaman bilinçsiz kullanımı ile utanç abidesi olarak yetkililerin konuya parmak basmasını  beklemektedir..  Mensubu olduğumuz Konya iline teknolojik gelişmeleri göz önünde bulundurularak yapılan halk kütüphaneleri dikkatimizi çekmektedir.  İnternet odaları, okuma salonları, ödev ve araştırma bölümleri ile şık ve modern dizaynı ile mimarisini de ele alırsak şatafatlı devasa yapı karşımıza çıkıyor. İlçemiz bu teknoloji bilim ve araştırma abidesine  90 km uzaklıkta vede ilçemiz halk kütüphanesi teknik ve teknolojik yapıdan uzaklığıyla kaderine terkedilmiş  şekilde tüm yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyor.. Başta ilçemin ve bölgemin Kültür ve Turizm bakanlığına bağlı Müdürlükleri, Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlükleri, Milletvekilleri, çeşitli Stk ları  bu yaraya parmak basmaya bu derde derman olmaya davet ediyorum…

 Seydişehir Halk Kütüphanesi’ nin rakamsal grafiğine göz atacak olursak:

Kütüphane içerisinde 17500 civarında kitap vardır..

  • EDEBİYAT GRUBU 8200 KİTAP
  • TARİH, COĞRAFYA GRUBU 2000 KİTAP
  • TOPLUM BİLİMLERİ 1823 KİTAP
  • DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ GRUBU 1085 KİTAP
  • FELSEFE GRUBU 746 KİTAP
  • TEKNOLOJİ GRUBU 745 KİTAP
  • DİL GRUBU 720 KİTAP
  • DOĞA BİLİMLERİ GRUBU 700 KİTAP
  • UYGULAMALI ANLATIM VS. GRUBU 240 KİTAP

Yıllık 3 bin – 4 bin civarı üyeye sahiptir.  Yıllık kullanıcı sayısı da  90 bin civarındadır.  Şuanda 1 bilgisayar 3 memur 2 hizmetli ile gelen halka karşı samimi, güleryüzlü bir anlayış içerisinde hizmet göstermektedir.

 Bütün bu olumsuz şartlara rağmen Seydişehir Halk Kütüphanesi takdire şayan icraat ve sorumluluk yüklenici işleri başarmıştır tüm çalışanları ile..  Bu icraatlerin başında da işlem kaydının girdilerine bakılarak Konya İl Halk Kütüphanesinden sonra 2. sırada yer almaktadır.  Yani bu demektir ki; yetersiz koşullara rağmen çalışanların özverili ve halkın memnuniyetine bakılarak Konya ili içerisinde en çok işlem (kayıt, veri işleme, araştırma, ödev, ödünç kitap) yapılan ikinci halk kütüphanesidir..

 Seydişehir Halk Kütüphanesinin yenilenmesi için geçmiş zamanlarda gerekli yazışmalar yapılmıştır. Bu yazışmalar sonucunda da bakanlık ”bütçede yer almıyor. Bir hayır sever bulun yaptırsın biz o hayır severin ismini verelim”  ibaresi ile Seydişehir’e teknolojik ve kültürel nezih ortam ve araştırma kütüphanesi  kurulmasının önünü kapatmıştır.  Belediyeler ise  ”kütüphanenin şuan ki yerini satın alarak, kütüphane için öngörülen yeri  ilçe merkezinden daha dış mekanlara taşımayı bildirmişlerdir.” Bu durum ulaşımı zorlaştıracağından dolayı hem halkı memnun etmez hemde etik bir davranış olmaz..

 Yetkililere saygılarımla rica ederim ki;

Seydişehir’in gelişmişliğine yakışan, engelli-engelsiz bütün vatandaşların şeffaf bir şekilde yararlanacağı, teknolojik donanımı tam, mimari açıdan ilçemizin şıklığını yansıtan, kültürel-tarihi ve düşünce hayatını zenginleştiren yapıtların daha da geniş yer bulduğu, kültür-turizm abidesini ilçemize kazandırmalarını  önemle kendilerine sunuyorum…

Kaynak:: http://www.gundemseydisehir.com/