Vali, kahvecilere kütüphane önerdi-Manisa

Vali, kahvecilere kütüphane önerdi-Manisa

Manisa Kahveciler Odası Başkanı Abdullah Uğursalan, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Vali Halil İbrahim Daşöz’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında konuşan Vali Daşöz, kahvehanelerin insanların buluşma mekânı olduğunu kaydederek, bundan dolayı her kahveye bir kütüphanenin kurulması gerektiğini ifade etti. Uğursalan ise sigara yasağı nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyledi.

“Kahvehanelerde sigara bölümleri oluşturulmalı”

Manisa genelinde 600 üyelerinin bulunduğunu kaydeden Manisa Kahveciler Odası Başkanı Abdullah Uğursalan, “Merkezde 350 üyemiz var. Uygulanan sigara yasağı bizleri çok zor durumda bıraktı. Kitap okuma alışkanlığı ile ilgili üniversitelerden bizlere geldiler. Belli bölgelerde 1 ay boyunca kitap okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışıldı ama olmadı. Çünkü Türk milleti kadar az kitap okuyan yok.  Bizler kahvelerimizin yüzde 90’nını içenlerle istihdam ediyoruz. Kitap okursak sigara içmekten vazgeçebiliriz. Arabalarımızda kitaplar var gittiğimiz kahvelere onları veriyoruz. Kahvelerimizde 5-6 gazete mevcut. Kahvelerde sigara içenler ve içmeyenler bölümleri yapmalıyız” dedi.

Sigara fiyatına kitap

Hayata geçirilen 251 Bin Dev Öğrenci Projesi kapsamında yayın evlerinden numune kitapların geldiğini ifade eden Vali Daşöz, “Yayın evleri sıraya geçti. Masamda yayın evlerinin gönderdiği kitaplar var onları Kahveciler Odası için kaldırmadım.  Şehirde her kahveye bir kütüphane oluşturmamız lazım. Her gün 1 kitap fiyatını sigaraya veriyoruz. Bunun için kitap okumaya önem vermeliyiz. Şehirlerarası otobüslerde kitap okuma alışkanlığı geliştirebiliriz. Yolculuk yapan vatandaş kitap okuyabilir.  Kahvelerdeki kütüphaneyi cazip hale getirebiliriz. Kahvenin diğer adı kıraathanedir. Kıraathanenin anlamı okumaktan geliyor. Kahvehaneler toplumun vazgeçilmezidir. İnsanlarını buluşma mekânlarıdır” dedi.

“Sigara sinsi bir zehirdir”

Sigara içenlerin yanındaki içmeyen vatandaşların pasif içici duruma geldiğini belirten Vali Daşöz, “Bu durumun ortadan kalkması için kahvehanelerde kütüphanelerin olması çok önemli bir konu. Türkiye’de tütün kullanımında bir azalma var. Birisi size sigara içmeyin diyorsa ne güzel. Sigara kadar masum bir katil yok. Size dost gibi görünür, fare zehri gibidir. Ama yavaş yavaş etkisini gösterir” dedi.

“Çay milli bir değerimizdir”

Kahvehanelerin çok güzel bir toplumsal hizmet sunduğunu kaydeden Vali Daşöz, “Kahvelerde insanlar buluşuyor. Oralarda memleket meseleleri konuşuluyor. Şehir meseleleri ele alınıyor. Şehirler büyüdükçe insanlar yalnızlaşıyor. Kahveler insanların buluşma ihtiyacını karşılıyor. Ve çok mütevazı fiyatlarla yapılıyor. Çay birlik ve beraberliğimizin bir sembolü. Çay milli bir içecektir. Aynı zamanda demokrasinin arenasıdır. “ dedi.

Kaynak: http://www.gazeteyarin.com