İstanbul Üniversitesi’nden engelli öğrencilere ‘Engelsiz Bilgi Merkezi’

İstanbul Üniversitesi’nden engelli öğrencilere ‘Engelsiz Bilgi Merkezi’

İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ), ‘Engelsiz Üniversite Projesi’ kapsamında, engelli öğrencilerin rahatça ders çalışabilmeleri için özel olarak tasarladığı, bilgi merkezi hizmete açıldı. Merkezde işitme ve görme engelli öğrenciler için özel bilgisayarlar ve odalar bulunuyor. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kütüphanesi’nde yapılan açılışa İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Engellilere özel kütüphanede, görme engelliler için ekran okuma, yazı büyütme programı olan 30 adet bilgisayar, az gören kişiler için video büyütücüler, iki adet kabartma ekran, üç adet printer, 5 adet optik karakter tanımlama programı, iki adet kabartma grafik ve resim basma makinesi ve sesli kitap okuma için tam donanımlı iki kabin yer alıyor. Ayrıca, 45 görme engelli öğrencisi bulunan ‘İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi’, kendi öğrencilerine hizmet vermek dışında, Türkiye’deki diğer görme engelliler kütüphaneleriyle de koordineli çalışacak.

Kütüphanenin açılışında konuşma yapan Rektör Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi olarak engelsiz bir üniversite olmak istediklerini belirtti. Engelsiz üniversite projesi çerçevesinde engelli öğrencilerin bilgiye çok daha rahat ulaşabilmeleri için, merkezi açtıklarını söyleyen Söylet, “Biz İstanbul Üniversitesi olarak şunu arzu ediyoruz. Toplumumuz da belli bir engelli oranımız var; bu engellilerimizin zaten oldukça düşük bir bölümü maalesef üniversite eğitiminden, öğretiminden yararlanabiliyor. Bunun çok değişik nedenleri var ama üniversiteye ulaşabilenlerin tercih ettikleri bir üniversite olmak istiyoruz. Engelsiz bir üniversite olmak istiyoruz. Bu proje bunun sadece bir parçası. Onlar için özel basamaklarla, özel rampalarla, özel gidebilecekleri tuvaletlerle ve yine özel kütüphane ortamlarıyla onları rahat ettirmeye çalışıyoruz. Bu konsept değişikliğini bu kurum kültürü değişikliğini sık sık vurgulayarak, ve engelli öğrencilerimizle ilgili sık sık farkındalık oluşturan toplantılar yaparak da biz bu konudaki kararlılığımızı ortaya koymaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından merkez hakkında yetkililerden bilgi alan Söylet, engelli öğrencilerle sohbet etti. Engelsiz Bilgi Merkezi’nin açılışına katılan görme engelli Ömer Yeşiltaş, “Merkezin kendilerine büyük kolaylıklar sağladığını ifade etti. Yeşiltaş, “Daha önce kitaplarımı arkadaşlarına okutmak zorunda kalıyordum. Benim dersim var, kitabım var yüzlerce sayfadan oluşuyor. Onu ben çalışabilmem için kasede kaydedip tek tek okuyup dinlemem gerekiyordu. Bunu dinlerken anlamakta güçlük çekiyorduk. Bu sistemde kurulmuş kitap okuma makineleriyle buradaki bilgisayarlara oturup rahatça derslerimize çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Kaynak: http://yurthaber.mynet.com