OpenAIREplus

OpenAIREplus

Açık, bilimsel bilgi dünyasına yol açma hazırlıkları: OpenAIREplus – hakem kontrollü literatürü ortak verilere bağlama çalışmaları.

 OpenAIREplus (Avrupa’daki Araştırmalar için 2. Nesil Açık Erişim Altyapısı)  Aralık ayı başında Pisa’da yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından fonlarla desteklenecek ve 30 ay sürecek Proje, Avrupa Araştırma Alanı’nda bilimsel Açık Erişimli yayınların üretilmesine ve bunlara erişilmesine yönelik faaliyetleri genişletmeyi amaçlayarak, yayınlar ile veri ve fon şemaları arasında bağlantılar kurmayı sağlayan OpenAIRE Projesi ile birlikte çalışacaktır. Bu geniş ölçekli proje Avrupa’dan, içlerinde üç disiplinler arası araştırma topluluğunun da bulunduğu 41 proje ortağını bir araya getirmiştir. Türkiye’den, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü de Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı koordinasyonunda bu projenin katılımcı üyelerinden bir tanesi olmuştur.

 Bu proje, araştırmacıların 7. Çerçeve Programı ve Avrupa Araştırma Konseyi tarafından fon desteği alarak gerçekleştirdikleri çalışmaları Açık Erişimli Arşivlerde saklamalarına imkân sağlayarak, bir Avrupa Birliği Açık Erişim Pilot Projesi olarak başlayan OpenAIRE’in artık hizmet sunmaya geçişini aktive edecektir. Yürürlükteki yayın arşivleri ağları, özel tanımlı bilimsel alanlarda çalışan veri sağlayıcılarının ilgisini çekebilmek amacıyla genişletileceklerdir. OpenAIREplus Projesi’nin Bilimsel Koordinatörü ve Göttingen Üniversitesi Kütüphane Müdürü olan Dr. Norbert Lossau “OpenAIREplus’un katılımcı yapısı, araştırmacılara Açık Erişimli araştırma verileri hakkında sorunsuz şekilde rehberlik edecektir.  Bu tecrübeli konsorsiyum Avrupalı bilim adamlarının araştırma çalışmalarını destekleyecek ve disiplinlerarası bilimlere ulaşacak yolları açmaya katkı sağlayacaktır” demektedir.

 OpenAIREplus’ın asıl amacı hakemli bilimsel yayınları ve ilgili veri setlerini karşılıklı bağlantılı hale getirerek güçlü ve katılımcı bir hizmet üretmektir. Bilimsel iletişim kanalları birçok disiplini kapsadığından dolayı, projenin gelecekteki daha ileri aşamalarında bilim adamları ve bilim insanı olmayan ama katma değer hizmetleri sunan sağlayıcılara veri altyapıları arasında işbirliğin olanaklı hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Proje,  Açık Erişim bilimsel veri setlerindeki üst verileri toplayacak, zenginleştirerek saklayacak bir e-altyapı kuracaktır. Yenilikçi temel teknik yapılar bilimsel verilerle ilişkili olarak yönetim ve bağlantı kurmak üzerine uygulanacaktır.

 OpenAIRE portalı aracılığıyla bağlantıları verilmiş olan yayınlara erişim ve koruma bir Yardım Masası tarafından desteklenecektir ve OpenAIRE’nin işbirlikçi ağ yapısı, kullanıcı toplulukları için açık gelişmiş yayınlar kavramı kapsamına alınacaktır. Projede yer alan 31 Avrupa ülkesinin her birinde irtibat büroları, Avrupa’daki araştırmacıların ihtiyaçlarına destek olabilmek amacıyla çalışmaktadır. Proje, aynı zamanda küresel bağlamda ortak standartlar, veri sorunları ve beraber çalışabilirlik üzerine uluslararası ilişkileri ile etkinliğini gösterecektir.

 Web sitesi: www.openaire.eu

Kaynak: Kütüp-L