Eğitim Başarısında Okuma Kültürü ve Kütüphanenin rolü-Prof. Dr. Bülent YILMAZ

Eğitim Başarısında Okuma Kültürü ve Kütüphanenin rolü-Prof. Dr. Bülent YILMAZ

Yaklaşık 1,5 saat süren konferansa konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Yılmaz, kitap ve kütüphanenin öneminden bahsetti. Yılmaz, gelecek neslin sağlam temellerle hayatlarına yön vermeleri için kitap okuma alışkanlığının şart olduğunu söyledi. Kırıkkale İl Halk Kütüphanesi’ne gerçekleştirilen ziyarete Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümün Başkan Yardımcısı Prof Dr. Bülent Yılmaz, Öğretim Üyesi Özlem Şenyurt ve yaklaşık 90 bölüm öğrencisi katıldı. Konferans öncesinde kütüphanede bulunan üye öğrenciler ile üniversiteli öğrenciler röportaj yaparak birbirlerini tanıma fırsatı buldular. Hoş ve keyifli bir sohbet havasında gerçekleştirilen etkinliğin arından kütüphane yönetimine, vatandaşlara ve öğrencilere konferans salonunda bilgiler verildi.

OYUNCAKLARA KİTAP SAKLAYIN
Eğitim Başarısında Okuma Kültürü ve Kütüphanenin Rolü konulu konferansta katılımcılara altın niteliğinde bilgileri Prof. Dr. Bülent Yılmaz verdi. Kırıkkale İl Halk Kütüphanesine bilimsel incelemelerde bulunmak için geldiklerini ifade eden Yılmaz, çocuğun erken yaşlardan kitap alışkanlığının kazandırılması gerektiğini, bebeklik ve çocukluk dönemleri içerisinde oyuncaklarının arasına dikkat çekici resimleri bulunan kitapların konulması gerektiğini vurguladı.

AİLEDEN BAŞLIYOR
Çocuğun başarılı bireyler olmasında kitap okuma alışkanlığı edinmesi ve bu bilgi birikimini gerçek hayata yansıtması için anne ve babaların kitap okuması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yılmaz “Kitap okuma konusunda genel bir özrümüz var. Ebeveynler ne kadar kitap okursa yetişen çocukta o derece kitaba yönelmektedir. Bir anne veya baba kendisi kitap okumuyorsa veya okuma alışkanlığı yoksa, çocuğuna ‘sen neden kitap okumuyorsun’ diye kızmaya hakkı yoktur. Çünkü bu durum aileden çocuğa geçmektedir” sözlerinde bulundu.

TOPLUMSAL GEREKSİNİM
Yılmaz “Bizim böyle bir dünyada rekabet etmemiz gerekir. Buda eğitimden geçmektedir. Yılda yaklaşık bir milyon kişi sınava giriyor. 40 bini sadece istediği bölüme yerleşebiliyor. Rekabet etme gücünü kendimizde taşımamız gerekiyor. İnsanlık 5 bin yıldır okuyor. Bu yıllar içerisinde sadece araçlar değişiyor insanlar ne kadar değişirse değişin okuma değişmiyor. Okuma kültürü matbaanın bulunması ve özellikle “Sanayileşme” ve “Aydınlanma” ile birlikte bilginin toplumsallaşması sonucu olarak hep güçlendirilmek ve geliştirilmek istenen evrensel bir toplumsal istem ve gereksinim olmuştur”

YAŞAM BOYU SÜRMEKTE
“Sözü edilen kültürün Türkiye’deki gelişim süreci de 150 yıla yakın bir geçmişe dayandırılabilir. Dünya’da “yazı” olduğu ve kullanıldığı sürece okumanın ve dolayısıyla okuma kültürünün de var olacağı açıktır. 21. yüzyılda okuma kültürü konusunda geri kalmak ya da geliştirici olmayan anlayışları bir politika olarak uygulamak, bu kültürün temel amaçlarının değişmesini ve kültürel kuşatmaları beraberinde getirecektir. Okuma alışkanlığı kişinin bir gereksinim olarak algılaması sonucu okuma eylemini, yaşam boyu sürekli ve düzenli biçimde gerçekleştirmesidir” şeklinde konuştu.

OKUMAYI ZEVKE DÖNÜŞTÜRÜN
Yılmaz okuma alışkanlığının ebeveynlerle ilgili olduğunu belirterek “Kişilerin okumayı öğrendikten sonra bu eylemi zevkle yapmalarını sağlamak için kazanmaları gereken önemli bir beceridir. Okuma alışkanlığının, temelinin aile içinde atıldığı ve devamının eğitim sisteminde öğretmenler tarafından öğrenciye kazandırıldığı düşünülürse bu alışkanlığın kazanımında aile ve öğretmenlerin rolü büyüktür. Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendiklerinin ailede gerçekleştiği düşünülürse çocuğun önünde ebeveynlerin sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkiler” dedi.

Kaynak: http://www.kalehaber.net