İstanbul kütüphaneleri İnternette Buluşuyor

İstanbul kütüphaneleri İnternette Buluşuyor

İstanbul’da bulunan 300 den fazla kütüphane ve bilgi merkezini internet üzerinde tek bir ortamda buluşturarak, kütüphaneler ve İstanbul halkı arasında bir köprü işlevi üstlenen İstanbul Kütüphaneleri Portalı açıldı. Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi tarafından geliştirilen, İstanbul’da bulunan farklı tür ve yapılardaki 300 den fazla kütüphane ve bilgi merkezini tek bir ortamda buluşturarak, kütüphaneler ve İstanbul halkı arasında bir köprü işlevi üstleniyor.

Bu proje ile; kentteki kütüphaneler ve bilgi merkezlerinin vatandaşlar tarafından keşfedilmesi, sahip oldukları kaynaklar ve hizmetlere etkin biçimde erişilmesi, kurumlar arası ve kütüphaneciler arasındaki iletişiminin geliştirilmesi amaçlandı. Kentteki kütüphane ve bilgi merkezlerinin yaşayan çekim merkezlerine dönüşmesine dikkat çekmek, demokratik sürecin katılımcıları olarak halkın tüm kesimlerini, bilgiyi yapıcı bir biçimde kullanabilmeleri için kütüphane kullanımına teşvik etmek ve yaşam boyu öğrenim algısını geliştirmek projenin önemli amaçları olarak dikkat çekiyor.

Portal sunduğu içerik ve etkileşimli uygulamalar ile İstanbulluların yaşamlarına kolaylıklar sunarak, kentte yer alan farklı türlerdeki kütüphanelerin iletişim bilgilerinden, bu kütüphanelerin kaynaklarını taramaya yarayan toplu katalog uygulamasına kadar çok farklı bilgilere, güncel biçimde erişilmesine olanak tanıyor. Böylelikle, portal sayesinde İstanbullular, kendilerine en yakın kütüphaneleri bulabilir, çalışma saatleri, iletişim bilgileri ve ödünç verme politikalarını öğrenebilir, o kütüphaneye gitmeden hangi kaynakların var olduğunu kataloglarına erişerek öğrenebilecekler. Portalda yer alan işlevsel tarama olanakları ile bu tür bilgilenme ihtiyaçları kolaylıkla ve hızlı biçimde sağlanabiliyor.

Kütüphane ve bilgi merkezlerinde gerçekleştirilen etkinlik ve aktiviteler hakkındaki bilgiler ise, portalın güncel bir etkileşim ortamı olma işlevine aktif katkı sağlıyor. İstanbul’da sayıları ve nitelikleri giderek çeşitlenen ve zenginleşen bu türden etkinliklerden haberdar olmak ve katılmak isteyenler böylelikle tek bir noktadan, kentteki kütüphane odaklı etkinliklere erişmiş olacaklar. Kütüphanelerin üye olarak kendilerine ait bilgileri güncelleyebileceği, duyuru ve etkinlikleri ekleyebilecekleri nitelikte tasarlanan portalda; etkinlikler hakkında katılımcıların görüş ve önerilerini de paylaşabilecekleri geri iletim olanakları süreci çok yönlü bir yapıya kavuşturuyor. Portalın dijtal içerik hizmetine odaklanan “İstanbul Dijital” bölümünde ise, İstanbul’un kültürel mirasının korunmasına katkı sağlamak amacıyla ansiklopedi, kitap, süreli yayın ve notalar dijitalleştirilerek hizmete sunuluyor. Portaldaki, “Kent ve kütüphane” odaklı yazılar ise tüm süreçlere düşünsel bütünlük kazandırıyor.

Öte yandan; İstanbul kütüphanelerinde neler oluyor ? sorusuna yönelik cevapların güncel biçimde bulunabileceği böyle bir portalın, kentteki yurttaşlar kadar, basın ve medya mensupları ile kentteki kütüphane ve bilgi merkezlerinde gerçekleştirilen çeşitli aktiviteleri listeleyen çok çeşitli mecralar için de bir başvuru kaynağı olarak önemli bir boşluğu dolduyor. Portal ayrıca, kendilerinin ve etkinliklerinin toplum tarafından bilinmesini isteyen kütüphaneler ve bilgi kurumları için bir halkla ilişkiler ve tanıtım olanağı anlamı taşıyor. 

Web Adres : İstanbul Kütüphaneleri Portalı