Sığınakları kütüphaneye çeviriyorlar

Sığınakları kütüphaneye çeviriyorlar

Kocasinan ilçesi Beyazşehir semtindeki ‘Apartman Kütüphanesi’nde A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, projenin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Projeler Şubesi tarafından hazırlandığını ve ilk örneğinin de Beyazşehir’deki apartmanda hayata geçtiğini kaydetti.

Proje kapsamında, Talas’taki Mamur-Sem Yapı Kooperatifi’nin bitirilip sahiplerine teslim edilen 4 binada da kütüphane oluşturulduğunu belirten Ayata, ”Kayseri olarak Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Apartmanlar artıyor ve nüfus çoğalıyor ama apartman sakinleri birbirlerini tanımıyorlar, komşuluk ilişkileri de zayıflıyor. Öte yandan,çocuklarımızın ve gençlerimizin oyun alanları gittikçe daralıyor. Oluşturduğumuz kütüphaneler sayesinde kitap okuma alışkanlığı artacağı gibi, komşuluk ilişkileri de gelişecek. Proje kapsamında her apartmanımıza bir kütüphane kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

”Her apartmanda bir sığınak bölümü var ve buralar normal zamanlarda boş alan olarak duruyor. Biz projemiz sayesinde sığınakları kütüphane olarak düzenliyoruz. Kütüphanelerde çocuklarımız ödevlerini yaparken, kitap okuyarak da boş zamanlarını değerlendirecekler. Ayrıca, kütüphanelerde derslerine çalışan çocuklarımızın anne ve babaları da kütüphaneye gelip kitap okuyabilecekler, komşularıyla sohbetlerini burada yapabilecekler. Apartman kütüphaneleri sayesinde çocuklarımız, bilgisayar esaretinden ve yalnızlık duygusundan da kurtulacaklar. Ayrıca bu kütüphanelerimizde çocuklarımıza, gençlerimize ve yetişkinlere yönelik eğitimler de vermeyi düşünüyoruz.”

Kütüphanelere Şehitlerin Adı Verilecek

Apartmanlarda oluşturulan kütüphanelere, terör şehitlerinin isimlerinin verileceğini belirten Ayata, ”Talas ilçemizde oluşturduğumuz ilk apartman kütüphanesine, 25 Haziran 2010’da İstanbul Halkalı’da gerçekleşen terör saldırısında şehit olan Jandarma Başçavuş Duran Bayram’ın adını verdik. Şehitlerimizin isimlerini, bundan sonra da oluşturulacak kütüphanelerde yaşatacağız” dedi.

Zekiye Has İlköğretim Okulu Müdürü ve aynı zamanda kütüphane açılan apartmanın yöneticisi Bekir Şahin, binadaki sığınağı kütüphaneye dönüştürdüklerini, iki odadan oluşan kütüphanede, çocukların ve gençlerin kitap okuyup ders çalıştıklarını, yetişkinlerin ise komşularıyla sohbet ettiklerini söyledi. Şahin, ”Kütüphaneden faydalanan çocuklarımızın anne ve babaları, zaman zaman gelip kitap da okuyorlar. Okuma alışkanlığının gelişmesi için kütüphaneler çok faydalı oldu” diye konuştu.

Kütüphane açılan apartmanda oturan Anaokulu Öğretmeni Hediye Şahin Özkan da, Apartman Kütüphaneleri Projesi’nin çok olumlu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

”Apartmanda açılan kütüphanede ben de hafta sonları gönüllü olarak gelip, okul öncesi gruptaki çocuklarımıza kitap okuyorum ve anaokulu seviyesinde eğitim veriyorum. Günümüzde çocuklar internet, televizyon gibi teknoloji aletlerine çok bağımlı oluyorlar ve birbirlerini tanımıyorlar. Sosyal ilişkileri ve okuma alışkanlıkları da gün geçtikçe azalıyor. Apartman kütüphaneleri bu nedenle çok önemli” dedi. 

Kaynak: http://www.zaman.com.tr