Milli Kütüphane yenileniyor
Son dönemde yerleştirdiği 300’e yakın yeni koltukla aynı anda bin 250 kişiye araştırma imkanı sağlayan Milli Kütüphane, binalarına ek olarak, bulunduğu alanın arka tarafında yerin altına bir depo yapacak. Çalışmalar bittiğinde kütüphane, önümüzdeki 50 yıl için mekan sıkıntısı çekmeyecek.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, binanın çalışmaları bittiğinde arka tarafa yeni salonlar da açılacak. Yerin altına yapılan depoların üstü yeşil alanla kapatılacak. Aynı anda 30 kişinin yararlanabileceği interaktif salonda internetten ücretsiz yararlanarak araştırma yapılabilirken, aynı zamanda tek, iki, beş, on kişilik özel çalışma odaları oluşturuldu.
Son 2-3 yılda da elektronik veri tabanları konusunda büyük atılım yapan kütüphane, eski harfli (süreli) yayınlar ve el yazması eserlerin tamamını dijital ortama aktardı. ”Tarihi eser” kapsamına da giren bu eserler dijital ortama aktarılarak aynı zamanda korunmuş oluyor. E-library sistemi ile araştırılan konuya ilişkin tüm çalışmalara ulaşılabiliyor.
Kütüphane, özürlü araştırmacıları da unutmamış. ”Konuşan kitaplık” adı verilen hizmetle, gönüllü okuyucular görmeyenler için kitap okuyor. Bu kitaplara internet ortamından da ulaşılıyor. ”Konuşan kitaplık”ta şu an 2 bin 39 kitap var. Kitap ayırtma, katalog tarama ve Avrupa kütüphanelerine ulaşma, Milli Kütüphanenin araştırmacılar için elektronik ortamda sunduğu diğer hizmetler.
ORİJİNAL KOLEKSİYONLAR
Hoca Ali Rıza’nın 237 yağlı, suluboya ve kara kalem çalışmasının yer aldığı kütüphanede, 1940’lı yıllardan itibaren çevrilmiş filmlerin tamamının afişleri de mevcut. 5 bin 500 taş plak koleksiyonunu internet ortamına aktararak araştırmacılara açan kütüphanenin koleksiyonları bunlarla sınırlı değil. Milli piyango, harita, gravür koleksiyonları Milli Kütüphanenin sahip olduğu koleksiyonlardan sadece birkaçı… Kütüphanenin konferans salonu her türlü konferans, toplantı ve panele ev sahipliği yapıyor.
YILDA YAKLAŞIK 650 BİN ARAŞTIRMACIYA HİZMET VERİYOR
Milli Kütüphane Genel Müdürü Tuncel Acar, Milli Kütüphane’nin ödünç veren bir kütüphane olmadığını, sadece kitapları araştırmacıların hizmetine sunduğunu anlatarak, her ülkenin milli kütüphanesinin derleme kütüphane olduğunu ve bu kütüphanelerin ödünç kitap vermediğini belirtti. Kitap, para, afiş, pul, plak, CD, tablo vb. 3 milyon materyalleri olduğunu ifade eden Acar, bu materyallerin 1 milyon 400 bin civarının kitap olduğunu kaydetti.
En çok istenen kitapların başında Türk Dili ve Edebiyatı ile ilgili kitapların geldiğini söyleyen Tuncel Acar, ikinci sırada tarih ve sosyoloji kitaplarının geldiğini açıkladı. Milli Kütüphane Genel Müdürü konuya ilişkin şu istatistiksel bilgileri verdi:
”Milli kütüphanenin en yoğun kitlesi üniversite öğrencisi. Mesela 2009 yılında kütüphaneden 632 bin 368 araştırmacı, 149 bin 34 kitaptan faydalanmış. Bu da şunu gösteriyor, kendi kitabı ile kütüphaneye gelip ders çalışan kişi sayısı çok fazla. TV’de program yapan insanlar da buradaki arşivlerden çok faydalanıyor. Özellikle Can Dündar’ın ekibi, 32. Gün ekibi, TRT ekipleri Türkiye tarihi hakkında burası bir araştırma kütüphanesi. Ülkede yayımlanan her kitabın 5 nüshasını devlet alıyor ve bunlardan birini milli kütüphaneye veriyor. Ve buraya gelen her kitap anında hizmete sunuluyor.” Kütüphanede Cumhuriyet dönemi sonrası kitaplarının tamamı eksiksiz yer alıyor.
Kaynak: http://www.zaman.com.tr/
Yorum gönder