Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu (@YKGG) Çalıştayı Gerçekleştirildi

Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu (@YKGG) Çalıştayı Gerçekleştirildi

Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu (@YKGG)’nun “İşaretler ve Mucizeler: Dil Çalışmalarında Yaratıcı Yöntemler ve Fikirler” başlıklı çalıştayı 26-29 Mayıs 2010 tarihleri arasında Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Ankara’da görev yapmakta olan 10 İlköğretim sınıf ve Türkçe öğretmeni ile 10 okul ve halk kütüphanecisinin buluşturulduğu, bazı YKGG üyelerinin de gözlemci olarak yer aldığı çalıştay 4 gün sürmüştür.

Çalıştaya Almanya’dan alanının önemli uzmanlarından sayılan Katrin Seewald ve Jule Pfeiffer-Spiekermann eğitici olarak katılmışlardır. Çalıştay ilk gün Prof. Dr. Bülent Yılmaz, yazar Suzan Geridönmez, Katrin Seewald ve Jule Pfeiffer-Spiekermann’ın sunuşlarından sonra diğer günler ağırlıkla bir eğitim atelyesi niteliğinde yapılan çalışmalardan oluşmuştur. Çalıştayın eğitim amacı, öğretmen-kütüphaneci işbirliği çerçevesinde yenilikçi/yaratıcı etkinliklerle çocuklarda okumayı oyun ile ilişkilendirerek desteklemek biçiminde açıklanabilir. “Temel bavul: Dil ve erken yaş teşviki”, “Yaratıcı yöntem bavulu”, “Uygulamaya yönelik oyuncu yöntemler üzerine çalışma”, “Bir çocuk grubuyla birlikte izleyiciler karşısında sunum”, “”Üçlü yöntem”: Giriş, yaratıcı yöntem, kitapla ilintilendirme”gibi atelye çalışmalarının yer aldığı çalıştay Goethe Enstitüsü-Ankara, TOSYÖV ve Günışığı Kitaplığı desteği, TKD, ÜNAK, TKD Ankara Şubesi ve TÜBİTAK-ULAKBİM’in katkı ve işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.

Çalıştay kapsamında bir ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik olarak planlanan etkinlikler için gerekli materyal ve oyunların da bizzat kütüphaneci ve öğretmenler tarafından hazırlandığı Çalıştay tüm katılımcılar açısından oyun-kitap ilişkilendirilmesinde yeni bakış açıları geliştirilmiştir. Öğretmen-kütüphaneci-öğrenci bütünleşmesinin de sağlandığı Çalıştay yapılabilecek yeni çalışmalar için esin kaynağı olmuştur. Katılımcılar Çalıştay ile ilgili olarak son derece olumlu geri bildirimlerde bulunmuşlardır. Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu (@YKGG)’nun ilk etkinliği olan Çalıştay, Grubun”yenilikçi” duyarlılığına iyi bir “örnek etkinlik” olarak gerçekleşmiştir.

Çalıştaya ilişkin program katılımcı listesi ve etkinlik fotoğrafları ilgili web sayfasında (http://arastirma.tedankara.k12.tr/ykgg/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=6&lang=tr)
yer almaktadır.

Kaynak: H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bülent YILMAZ (Kütüp-L’e gelen e-mailden alınmıştır.)