Tüm bilgilere artık tek kaynaktan ulaşılacak:The European Library

Tüm bilgilere artık tek kaynaktan ulaşılacak:The European Library

Milli Kütüphane’nin, Avrupa Birliği (AB) milli kütüphanelerinin oluşturduğu Avrupa Kütüphanesi’ne katılmasıyla, artık Türk araştırmacılar AB’deki kitapları “Türkçe” ara yüzden tarayabilecek, yabancılar da milli kütüphanedeki bilgilere rahatça ulaşarak, Türkiye hakkında daha doğru bilgiler bulabilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, AB üyesi ve aday ülkelerinin milli kütüphanelerinden oluşan Avrupa Kütüphanesi’nde, 48 milli kütüphanedeki bilgi kaynaklarına tek bir ara yüzden 28 dilde erişiliyor. Türkiye’nin Milli Kütüphanesi’nin de katılımıyla artık Avrupa Kütüphanesi’nde enformasyona Türkçe olarak da ulaşılacak. Araştırmacılar, AB ülkelerinin milli kütüphanelerindeki tüm kaynakları “http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/tr/index.html” Türkçe ara yüzünden tarayabilecek. 48 ülkedeki kitapları tek tek görebilecek.

Bunun yanında, Avrupa Kütüphanesi’nin iki ayda bir yayımladığı bültenin Haziran-Temmuz 2009 sayısı “Türkiye Milli Kütüphanesi Özel Sayısı” olarak piyasaya çıktı. Sayıda, Milli Kütüphane’nin tarihi, hedefleri, toplum için önemi ve koleksiyon zenginliği ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

“KARAGÖZ’ÜN BİZİM OLDUĞUNU GÖRECEKLER”

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Kütüphanesi’ne katılmanın özellikle Türk araştırmacılar için büyük yarar sağlayacağını ifade eden Acar, şunları kaydetti: “Örneğin, bir araştırmacı olarak siz, Orhan Pamuk’un İngiltere kütüphanesinde kaç tane kitabı olduğunu araştıracaksınız. İngiltere Milli Kütüphanesi’nin adresini bulup, girip internetten taramanız lazım. Ama Avrupa Kütüphanesi’ne girdiğiniz zaman Orhan Pamuk yazdığınız zaman tüm Avrupa’daki, Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerin tamamının Milli Kütüphanelerini tarama imkanına sahip oluyorsunuz. Yani, Vatikan’daki kitabı da Paris’tekini Ankara’dakini de bulabiliyorsunuz. Çağımız hız çağı. Araştırmalarda büyük bir kolaylık getirdi bu sistem.” Bunun yanında Türkiye hakkında doğru bilgilere ve kaynaklara ulaşmak, Türk kültürünü ve değerlerini tanımak isteyen yabancı araştırmacıların da artık Türkiye’deki kaynaklara rahatlıkla ulaşabileceğini dile getiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Kütüphanesi’nin Haziran-Temmuz ayı bülteninin konusu biziz. Açıp baktığınız zaman bizim tüm değerlerimiz yer alıyor. Mesela Karagöz’ümüze bazı ülkeler sahip çıkıyor. Araştırdıklarında, Karagöz’ün bizim eserimiz olduğu, bizim kültürümüzden çıktığını görecekler. Türkiye’nin doğru tanınması açısından da önemli.” Milli Kütüphane Başkanı Acar, konunun siyasi anlamda da çok önem taşıdığını belirterek, “Biz AB’ye girmeye çalışıyoruz ama Milli Kütüphane AB Kütüphanesinin resmi üyesi oldu şu anda” dedi.

Kaynak:http://www.memurlar.net/