Hurdaya atılan Merinos Kütüphanesi son anda kurtarıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarafından Kongre ve Kültür Merkezine Dönüştürülen, Türkiye`nin İlk Sanayi Tesislerinden Merinos Fabrikası`nda 80 Yılda Oluşturulan 3 Binden Fazla Kitabın Bulunduğu Kütüphane, Bursa`da Bir Hurda Deposunda Ortaya Çıktı. Kitaplar, Bir Sahafın Fark Etmesiyle Hammadde Olmaya Götürülürken Kurtarıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kongre ve kültür merkezine dönüştürülen, Türkiye`nin ilk sanayi tesislerinden Merinos Fabrikası`nda 80 yılda oluşturulan 3 binden fazla kitabın bulunduğu kütüphane, Bursa`da bir hurda deposunda ortaya çıktı. Kitaplar, bir sahafın fark etmesiyle hammadde olmaya götürülürken kurtarıldı.
Hurdacılardan kitap takip ettiren birkaç sahafa ulaşan kitaplar, 1.5 aylık sürede kapışıldı. Aralarında bugün piyasada olmayan nadir eserlerin de bulunduğu kitaplar, eski milletvekili, işadamları, öğretmen ve akademisyenler tarafından satın alındı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Bilal Kemikli, bu durumun Osmanlı arşivlerinin hurdaya gönderilmesi hazinliğini hatırlattığını belirterek, “Bilgi çağına girdiğimiz bir zamanda, aralarında piyasada bulunmayan, üniversitelerin bile ihtiyacı olabilecek eserlerin hurdalıktan kurtarılması, halen daha kitap ve arşiv şuurunun oluşmadığını gösteriyor. Bu kitapların hurdaya kimin gönderdiğini bilmiyoruz, ama bir şehirde kültürle alakalı görev yapan birçok kurum varken böyle bir manzaranın ortaya çıkması üzücüdür. Biz sahaflarda gördüğümüz bu kitapların bir kısmını ayıttırdık. Reşat Ekrem Koç`un şu anda bulunamayan İstanbul Ansiklopedisi, İsmail Hakkı Uzunçarşılı`nın Osmanlı Tarihi, Dünya Edebiyatı`ndan batı klasikleri, çeşitli dillerde önemli şahsiyetlere ait sözlükler, belki üniversite olarak alabileceğimiz eserler de vardı. Şahsi imkanlarımızla kütüphanemize koyabileceğimiz kitapları sahaflardan aldık. Bu tablo kültürümüz açısından vahim bir kayıp içerisinde olduğumuzu gösteriyor. Bursa Valiliği Özel İdaresi`nin Kültür Dairesi Başkanlığı kurduğu bir zamanda bile böyle bir kaybın olması akademisyenler olarak bizi üzüyor. Belediyenin de şehir kütüphanesi var. Kitaplara nasıl kayıtsız kalındı, anlayamadık”dedi.
Kitapları hurdadan kurtaran sahaflar ise, İstanbul ansiklopedisi, Merinos kumaşları kataloğu, Osmanlı tarihi, Bursa`da Osmanlı ilk dönemi mimari eserleri gibi birçok kıymetli serinin kısa sürede adeta kapışıldığını belirtti. Kumaş kataloğunun bir tekstilci tarafından satın alındığı öğrenildi. Aradıkları kitapları bulmanın sevincini yaşayan eski milletvekilleri, işadamları, öğretmen ve akademisyenler, Merinos Fabrikası`nın kayıtlarındaki binlerce özel ciltli kitabın bir hurdacıdan sahaflara dönmesine üzüldüklerini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, Özelleştirme İdaresi`nden kendilerine teslim edilen malzemeler arasında kitapların bulunmadığını söyledi. Özelleştirme İdaresi`nden, çeşitli tarihi tekstil makineleri ile Merinos Fabrikası`nın zamanında satın aldığı değerli ressamlara ait tabloların özel bir depoda saklandığını bildiren yetkililer, bu eserlerin inşaatı süren müze bölümünün tamamlanması ile Merinos Kongre ve Kültür Merkezi`ne getirileceğini ifade etti. Bir yılı aşkın süredir Büyükşehir Belediyesi müteahhitlerinin çalıştığı Merinos`tan, kitapların 2 ay önce hurdacılara intikal etmesi ise kafalarda soru işareti oluşturdu.
Diğer taraftan İl Kültür Müdürlüğü ve Halk Kütüphanesi yetkililerinin de kitaplardan haberdar olduğu ancak, ihtiyaç fazlası eserlerin değerlendirilmesi yönünde hiçbir çalışma yapmadıkları öğrenildi.
Kaynak: SanatAlemi.net http://sanatalemi.net
Yorum gönder