Halk Kütüphaneleri İnternete Taşındı
Ülkemizdeki 380 halk kütüphanesinde bulunan 2.5 milyon kitap ile ilgili katalog bilgileri tek bir elektronik kütüphanede toplanarak kullanıma açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geliştirdiği proje kapsamında ülkemizde bulunan yaklaşık 1400 Halk Kütüphanesinden 380 kütüphanede bulunan veriler uluslar arası MARC standardında derlenerek http://www.eKutuphane.org adresinde kullanıma açıldı. Sistemde tarama yapılarak istenen bir kitabın hangi kütüphanelerde bulunduğunu öğrenmek ve kitap ile ilgili tüm bilgileri alabilmek mümkün.
Tümüyle internet tabanlı bir yapıda geliştirilen sistem sayesinde bağlı bulunan kütüphanelerin tüm işlemleri de merkezde bulunan tek bir sunucu bilgisayar üzerinde yapılıyor. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen sistem tasarımı ile her kütüphaneye ayrı bir sunucu birim kurulmasına ve bu sistemler üzerine özel uygulama yazılımlarının yüklenmesine gerek kalmadığı için toplam sistem edinme ve işletme-bakım maliyetleri de çok önemli bir boyutta azaltılıyor.
Halen 500’den fazla kütüphanede kullanılmakta olan MiLAS Kütüphane Otomasyon Sistemi Ankara Üniversitesi ve bağlı 25 fakülte kütüphanesinde de toplam 530,000 katalog kayıdı ile hizmet veriyor. Birbirine uzak yerleşim birimlerinde bulunan 25 kütüphane internet üzerinden ana sistemi kullanarak tek bir ortak kütüphane oluşturuyor. Bu sistem sayesinde kullanıcılar aradıkları bir materyali tüm kütüphanelerde birden sorgulayarak istedikleri bilgiye daha hızlı erişebiliyor ( http://papirus.ankara.edu.tr ).
Mikrobeta Yazılım tarafından tümüyle yerli kaynaklar kullanılarak geliştirilen ve ilgili tüm uluslar arası standartlara uyum sağlayan, çok dilli, çok kullanıcılı ve platform-bağımsız yazılım sistemindeki 1000 civarındaki kullanıcıya aynı anda 3 operatör ile yine internet üzerinden canlı destek hizmetleri veriliyor
( http://www.milasweb.com ).
1981 yılından bu yana Bilgi Merkezleri ve Arşivler için yazılım sistemleri üreten Mikrobeta Yazılım geçtiğimiz yıllarda da Türkiye Yazmalar ve Nadir Eserler Görüntülü Arşiv Sistemi ( http://www.yazmalar.gov.tr ), Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Tarama Sistemlerini (http://acikarsiv.ankara.edu.tr ) ve benzeri internet-tabanlı arşiv-bilgi sistemlerini geliştirmişti.
Kaynak: http://www.haber34.com/
Yorum gönder