Gençlerin tercihi: Kütüphane-Karşıyaka/İzmir

Gençlerin tercihi: Kütüphane-Karşıyaka/İzmir

Karşıyakalı gençler, 2012 yılında zaman geçirmek için internet kafelerin yerine kütüphaneleri tercih etti. Karşıyaka Belediyesi bünyesindeki 5 kütüphaneyi 2012 yılında kullanan genç ve çocukların sayısı, bir önceki yıla oranla artış gösterdi. 2011 yılında 17 bin 300 kişinin yararlandığı kütüphanelere 2012 yılında 18 bin 352 genç ve çocuk geldi. İnternet kafeler çağında Karşıyaka’da kütüphanelerin bu kadar ilgi görmesini yaptıkları çalışmalara bağlayan Belediye başkanı Cevat Durak, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin internet kafeler yerine kütüphanelerde zaman geçirmesi için 5 kütüphanemize de bilgisayarlar koyduk. Gençlerimiz, buralarda hem kitap okuyabiliyor, hem de interneti kullanabiliyor” dedi.

Karşıyaka Belediyesi’nin farklı semtlerde 5 kütüphanesi bulunuyor. Şemikler’deki İsmail Hakkı Tonguç, Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki Hasan Ali Yücel ve İsmail Cem ile Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 80. Yıl ve Bülent Ecevit Kültür Merkezi’ndeki kütüphaneleri gençler için çekim merkezi yapmayı hedefleyen çalışma sonuç verdi. 2011 yılında 17 bin 300 kişinin kullandığı kütüphanelerden 2012 yılında 18 bin 352 kişi yararlandı, 3953 kitap ödünç verildi.

Çalışma kapsamında velilerin talepleri doğrultusunda çocukları internet kafelerden kurtarmak için bir dizi önlemler alındı. Öncelikle tüm kütüphanelere bilgisayar alınıp, tarayıcıları ve yazıcıları bağlandı. Daha sonra internet bağlantıları kurulup öğrencilerin ücretsiz yararlanması sağlandı. Kütüphanelere gelen çocukların yazdığı şiir, hikaye, deneme ve anı yazılarının yer aldığı Karşıyaka Belediyesi Semt Kütüphanesi isimli çocuk dergisi çıkartıldı. Dergi için gönüllülerden oluşan bir grup eğitimci kütüphanelerde sürekli toplantılar yaparak çocuklara yazı yazmaya teşvik etti. Çocukların yazdığı yazılarla basılan dergi kütüphanelerde ücretsiz dağıtıldı.  Kütüphanelere güncel okuma kitapları alındı. Üye çocuklara evlerinde okumaları için ödünç kitap verildi. Ege Üniversitesi ile yapılan anlaşma ile kütüphanelerimizde kentlilik eğitimi verilmeye başlandı. Üniversitedeki son sınıf öğrencileri kentini daha yakından tanımaları için çocuklara görsel sunumlarla anlatılar yaptı. Çocuk kitapları yazarları ile kütüphanelerde söyleşiler yapıldı, ücretsiz kitaplar dağıtıldı.

Kaynak: www.haberekspres.com.tr

3 comments

comments user
Analiz

Sevgili kütüphaneci arkadaşlar; biz ne zaman ironiden anlayan, kişisel gelişimde biraz daha çok yönlü olmaya çalışan ve -artık lütfen- ‘KÜTÜPHANECİ İMAJI’ bakımından fark yaratma çabasında kütüphaneciler olacağız?

Şu sayfaya tesadüfen biri girip de yazdıklarımızı okusa, tartışmalara falan göz atsa… Devam edemeyeceğim.

comments user
Zühal Agri

Merhaba,

ben yurt disinda Master yapmaktayim. Su an karsiyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesindeyim.. burda benim icin eksik olan kendi bilgisayarimla wlan baglantisini yapmamdir. Altaki doktorantin sikayatinide okudum. Küphanelerde bilgisayar baglantisi olur ve herkez kulana bilir ama bunu internet cafe cevrimekte o ülkenin insanin tarvi ve calisma anlayisina baglidir. Her ülkenin bir calisma arastirma ve kütüphane kulanis anlayisi vardir — bu anlayisi daha iyi yapma hepimiz icin yararli olur.

Saygilar
Z. Agri

comments user
Doç. Dr. Erol Yılmaz

İnternet kullanımı için kütüphaneye gelen kullanıcılardan rahatsızlık duyarak, “burası iyice İnternet kafeye döndü” diye sızlanan -bazıları doktoralı- kimi kütüphanecilerin şu ifadeleri bir daha okumalarını öneririm;

“….. Belediye başkanı Cevat Durak, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin İnternet kafeler yerine kütüphanelerde zaman geçirmesi için 5 kütüphanemize de bilgisayarlar koyduk. Gençlerimiz, buralarda hem kitap okuyabiliyor, hem de İnternet’i kullanabiliyor” dedi.”

Bu belediye başkanları da çok oluyorlar! Kütüphanelerle ve kullanıcı sayısını artırmakla niye uğraşıyorlarsa sanki! Gitsin asfalt yapıp, çarşı-pazar denetlesinler!