E-kitabın hızlanan ayak sesleri
Dünyanın en büyük yayıncılarından ikisi olan Penguin ve Random House şirketleri birleşme kararı aldı. Herkesin bu ‘evlilik’ hakkındaki yorumu ortaktı; dijital yayıncılık alanında Amazon ve Apple gibi şirketlerle yarışabilmek. Bilirsiniz ki ortada bir yarış varsa her şey daha hızlı akar. Şimdi, elbette aynı hızda olmasa da, benzer bir yarış Türkiye’de de başlıyor.
TÜRKİYE’DEKİ YARIŞ
Geçen sayımızın çıktığı gün gazetelerin pek çoğunda haberine rastladık; TTNET’in yaptığı açıklamada 100’ün üzerinde yayıneviyle anlaşmaya geçildiği, TTNET kitap platformuyla bu yayınevlerinin bastığı kitapların e-kitap olarak alınabileceği duyuruluyordu. Bu yılın Haziran ayında, web üzerinden e-kitap okumak için faaliyete geçirilen ttnetkitap.com adresinden artık mobil cihazlarla da e-kitap alınıp okunabiliyor. Şu anda ulaşılabilen kitap sayısı 3 bini aşıyor. Okuyucular, tıpkı geleneksel kitaplarda olduğu gibi, istediği takdirde kitabın üzerine kişisel notlar alıp, cümlelerin altlarını çizebilecekler. Uygulama ayrıca farklı cihazlar arasında senkronizasyon özelliği de sunuyor. Buna göre, cep telefonunuzda okuduğunuz bir içeriğe, tablet cihazlarınızda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Uygulama iOS ve Android cihazlarda da kullanılabiliyor.
Aynı günlerde e-kitap konusunda iki ayrı haber daha duyduk. İlki Turkcell’den… Halen Türkiye’deki e-kitap ‘piyasanın’ en popüler markası olan idefix işbirliğiyle hayata geçirilen, ‘Turkcell Kitaplık’ adlı platformda 4 binden fazla e-kitaba ulaşılabiliyor. Diğer gelişmeyi ise Doğan Online açıkladı; önümüzdeki üç yılda piyasaya sürülmesi planlanılan, ‘Kindle’ benzeri bir e-kitap okuyucusu üzerinde çalışılıyor.
SON SÖZ KİMİN?
Bu gelişmeler, önceki satırlarda bahsettiğimiz yarışın başlayacağının göstergeleri. Burada bir istatistik; e-kitabın pazar payı ABD’de yüzde 13, İngiltere’de yüzde 6, Fransa’da yüzde 1,8 ve Almanya’da yüzde 1. Türkiye’de ise binde 4…
Bu durumun önemli bir nedeni, e-kitabın önümüzdeki günlerde Türkiye’de yayılma potansiyellerini de olumsuz yönde etkileyecek gibi; vergi… Normalde, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de e-kitabın basılı kitaptan fazlasıyla ucuz olması gerekirken durum pek öyle değil; özellikle de yeni kitaplar söz konusuysa. Nedeni basılı kitaplardan alınan yüzde 8’lik verginin e-kitaplarda yüzde 18’e çıkması. Yıllardır dünyanın en pahalı benzinini ve internetini kullandığımız göz önünde bulundurulursa, bu vergi oranının düşmesi konusunda iyimser olmak pek kolay değil. Herkesin önümüzdeki yıl büyük atılım beklediği e-kitap alanında, bu atılımın büyüklüğü hakkında belirleyici sözü vergi oranı söyleyecek gibi görünüyor.
Kaynak: http://www.tazehaber.com
Yorum gönder