Yalın Kılıç ahıra daldı, kütüphane yaptı!

Yalın Kılıç ahıra daldı, kütüphane yaptı!

Yalın Kılıç Halk Okuma Evi’nin film senaryosu olacak bir hikayesi ve doğal olarak bu hikayeyi yazan oldukça ilginç bir kahramanı var. İşte ibretlik bir öykü: Kozan ilçesinde, babasından kalma evin ahırını kütüphaneye çevirerek ”Yalın Kılıç Halk Okuma Evi” adı altında hizmete sunan Yalın Kılıç adlı kitapsever, 21 yılda biriktirdiği 30 bin kitaplık kütüphanesini geliştirmek ve yaşatabilmek için çaba harcıyor.

Yalın Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında evinin bir odasında okuduğu kitaplarla oluşturduğu mini kütüphanenin mahalledeki çocuklar tarafından sıkça ziyaret edilmesinden etkilenerek, gezici sağlık memuru olan babasının atını bağladığı 80 metrekarelik ahırı düzenlediğini ve burayı  kütüphaneye çevirdiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ankara’daki değişik birimlerinde 30 yıl görev yaptıktan sonra 1996 yılında emekliye ayrıldığını, böylece doğduğu ve büyüdüğü ilçeye daha sık gelerek kurduğu kütüphaneye daha fazla zaman ayırma imkanı bulduğunu anlatan emekli ziraat yüksek mühendisi Kılıç, ”Yer bulamadığım için ahırı kütüphaneye çevirdim. Elimdeki kitaplarla önce bir oda doldu. Daha sonra bu çalışmamdan haberdar olan kamu kurum ve kuruluşlarıyla yayınevleri ve yazarlar kitap gönderdi. Bir oda oldu, 2 oda, 3 oda, derken ahır da kitapla doldu. Ankara’dan fırsat buldukça Kozan’a geliyor, bir kaç ay kalıyor ve kütüphaneyi düzenliyorum. Yeni kitapları yerleştiriyor ve eski kitapların bakımını yapıyorum” dedi.

Kılıç, kendisi yokken kütüphanenin üst katındaki evde yaşayan erkek kardeşinin ve eşinin kütüphaneyle ilgilendiğini dile getirerek, ”Kütüphaneye özellikle yakındaki okullardan öğretmen ve öğrencileri ile kitap okumayı seven mahalleli ve araştırma yapanlar ilgi gösteriyor. Kitapları, hiçbir maddi kazanç düşünmeden ödünç verme yöntemiyle okurlara sunuyorum. Amacım, kitap sevgisini aşılamak, insanları bilgiye buluşturmak, eğitime katkıda bulunmak. Ömrümün sonuna kadar bu uğraşımı devam ettireceğim” diye konuştu.

-Açılmamış 100 koli kitap, raf bekliyor-

Kendisinden sonra daha iyi bir mekanda hizmet veren, yaşayan bir kütüphane bırakmak için 1997 yılında Yalın Kılıç Eğitim, Kültür, Sanat ve Çevre Vakfı’nı kurduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti:

”Kitap sayısının günden güne artması ve yerin dar gelmesi sebebiyle, müstakil bir binanın yapılması ve okurlara hizmetin aksamadan ulaştırılması kaçınılmaz olmuştur. Bu da ancak yapılacak bağışlar ve desteklerle olabilecektir. Zaten vakfın kurulmasındaki temel amaç da budur. Ancak bugüne kadar bu düşünceyi gerçekleştirmedim. 3 aylık emekli maaşımın önemli bir bölümünü bu kütüphanenin giderlerine harcayarak ayakta tutmaya çalışıyorum. Kitap bağışı tekliflerini, bir kaç yıldır yer olmadığı için geri çeviriyorum. Evin başka bir kısmındaki depoda yer sıkıntısı sebebiyle açılmamış 100 koli daha kitap var. Önemli olan bu kitapları buraya sıkıştırmak değil, okurlarla buluşturmak. Bu kütüphaneyi güzel bir binaya kavuşturmak en büyük hayalim. Bu konuda destek bekliyorum.”

-1 sapan teslim edene 3 kitap hediye-

Kılıç, çevre ve hayvan sevgisi kazandırmak istediği çocukları okumaya yönlendirmek için başlattığı kampanya kapsamında 1 sapan getirene 3 kitap hediye ettiğini söyledi.

Sapan yapmak için ağaçların kesildiğini, kuşların sapanla vurularak doğaya ve hayvanlara zarar verildiğini anlatan Kılıç, ”Hayvan sevgisine ve çevreye verilen zarara dikkati çekebilmek, çocukları küçük yaşta okumaya teşvik etmek için bir sapan getirene 3 öykü kitabı dağıtıyorum. Yaklaşık bin 500 sapan topladım. Bu sosyal projem sebebiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2007 yılında ‘Vakıf İnsan’ ödülüne layık görüldüm. 2000 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı, kütüphanemin kuruluş öyküsünü ve amacının anlatıldığı bir kitap yayımlamıştı” dedi.

Kaynak: http://www.haber7.com