Alan Dışı Okumalar | Cem ÖZEL
[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL
Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi
Çoğunlukla referans uzmanlarını ilgilendirse de genelde bütün meslektaşlarımızı ilgilendiren bir konuya değinmek istiyorum.
Mesleki bilgiler bizim için olmazsa olmazımızdır; ancak yine mesleğimiz gereği entelektüel bilgi birikimine sahip olmak ve onu sürekli geliştirmek de elzemdir. Disiplinlerarası bir iş yapıyoruz. Mesleğimizin bizi en geliştiren özelliklerinden biri de bu. Bu bağlamda mesleki anlamdaki teknik bilgiler “derinlik”e doğru seyrimizi, diğer konular ise “genişlik”e doğru seyrimizi belirler. Bu yazıda genişlik, genişleme konusunu ele alacağım ve tam da bu noktada bazı kitapları sizlerle paylaşacağım.
Örneğin ekonomi konusunda Mahfi Eğilmez’in iki tane enfes kitabı var: “Değişim sürecinde Türkiye: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e sosyo-ekonomik bir değerlendirme” ve “Kolay ekonomi”. İkisi de hem ekonomik kavramları çok güzel ve basit bir şekilde anlatıyor hem de bu alanda Türkiye’nin gelmişine geçmişine güçlü bir projeksiyon sunuyor. Düşünsenize, cari açığın ne olduğunu, gayri safi milli hasıla (GSYH)’nın nasıl hesaplandığını, işsizliğin neye göre hesaplandığını, doların yükselmesinin nasıl ayrı bir dert, düşmesinin nasıl başka bir dert olduğunu vb. pek çok konuda bilgi sahibi olacaksınız.
Gelelim edebiyata. Burada biraz yorulacağız tabii; ama bu tatlı bir yorgunluk olacak. Çünkü işe, birçok klasik kitap okuyarak başlayacağız. Bütün klasikleri okuyamasak bile azami ölçüde okuyacağız hem de büyük bir zevkle. Türk klasiklerini de okumak faydalı olacak. Çok şey kazandıracak bize. Yetemeyeceğimiz zamanlar da olacak. O sırada ise edebiyat eleştirmenlerinin kitapları imdadımıza yetişecek: Nurullah Ataç, Fethi Naci, Semih Gümüş… Bir parantez daha açıp Raymond Queneau imzalı “Biçem alıştırmaları” adlı kitabı da okumanızı öneririm. Bu kitabın özelliği bir metni alıp 100’e yakın farklı türde yazımını göstermek. Mesela birinci tekil şahıstan nasıl, üçüncü tekil şahıstan nasıl görünüyor, mişli geçmiş zamanda veya şimdiki zamanda nasıl duruyor, diye hepsini inceleyebilirsiniz.
Siyasetle ilgili de pek çok kitap okuyabiliriz; ama bizim için çok faydalı olanlardan birisi olarak Ahmet Taner Kışlalı’nın Siyasal sistemler: siyasal çatışma ve uzlaşma adlı kitabını önereceğim size. Machiavelli’nin “Prens”i, Rousseau’nun “Toplum sözleşmesi” ve de Bacon’ın “Denemeler”i de muhteşemdir.
İstanbul’la ilgili farklı tatlar alarak bilgi sahibi olmak istiyorsanız da Jak Deleon’un “Bir tutam İstanbul” ve “Eski İstanbul’un (yaşayan) tadı” adlı kitaplarını da Murat Belge’nin “İstanbul gezi rehberi” adlı kitabıyla birlikte okuyabilirsiniz.
Felsefi anlamda bizi güzel bir kitap bekliyor. Belki çoğunuz okumuşsunuzdur; ama “Sofi’nin dünyası” adlı kitabı öneririm size. Bilirsiniz, burada adı geçen Sofi, aslında “Philosophia”yı temsil ediyor ve felsefe ile ilgili birçok konuyu bize anlatıyor, hem de bir roman tadında. Keşke biri de çıkıp Tori’nin (History) dünyası başlıklı bir tarih kitabı yazsa.
Felsefeden tarihe kaymışken, özellikle yakın tarihle ilgili pek çok konuda bilgi sahibi olmak istiyorsak Tufan Gündüz’ün Büyük olayların kısa tarihi I ve II’sini tavsiye ederim. Sina Akşin’in Kısa Türkiye tarihi’ni de peşi sıra okuyarak doyumsuz bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz.
Tarih konusuna bir paragraf daha açıp, içinde ünlü meslektaşlarımızın da olduğu dünyanın en önemli şahsiyetlerinin anlatıldığı John Lloyd imzalı “Nasıl bilirdiniz?: tarihsel şahsiyetlerin sıradışı özellikleri” adlı kitabı da okuyabilirsiniz.
Tarih konusunda sıradışı eserler okumak isterseniz de Gündüz Vassaf’ın “Tarihi yargılıyorum” ve “Türkiye sen kimsin?” kitaplarıyla başlayıp, muhtemelen seveceğiniz için de başlıkları garip ve bir o kadar ironik olan şu iki kitabı da okumak isteyeceksiniz: “Cennetin dibi” ve “Cehenneme övgü”
Yine deyimlerin nereden geldiğini hikaye tadında okuyup öğrenmek isterseniz İskender Pala’nın “İki dirhem bir çekirdek” adlı kitabını tavsiye ederiz.
Bir de yaratıcılık konusu var ki, orada da Joey Reiman’ın “İyi yaşamak için yaratıcı düşünmek: işinizi, mesleğinizi, yaşamınızı yeniden canlandıracak fikirler yaratmak” başlıklı kitabını tavsiye ederim.
Yöneticiyseniz ya da yarın öbür gün yönetici olursanız Adnan Nur Baykal’ın “Yöneticiler için yeni bir bakış: Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik sırları” adlı kitabını da tavsiye ederiz.
Çizginin dışında nasıl kalabilirsiniz sorusunun yanıtını merak ediyorsanız Malcolm Gladwell’in kaleminden çıkan “Outliers: çizginin dışındakiler: bazı insanlar neden daha başarılı olur?” adlı kitap, size muazzam bir birikim sağlayacaktır.
Pek bir popüler olan “beyin” konusunda da John Medina imzalı kitap sizi bu tür okumalar yapmaya fazlasıyla çekecektir. Eserimizin adı: “Beyin Kuralları”.
Biliyorum, futboldan bazılarımız hoşlanmıyor; ama oynamak ya da seyretmek yerine okumayı arzularsanız, iki muhteşem kitabım var: Eduardo Galeona imzalı “Gölgede ve Güneşte Futbol” ve Bülent Kuzucanlı’nın yazdığı “Dünyada 100 ünlü futbolcu”. Bu iki kitabın yanı sıra Sunay Akın’ımızın, kalecileri konu aldığı, “Kalede 1 Başına”sını da nasıl tavsiye etmeyeyim.
Yukarıya doğru şöyle başımı bir kaldırıyorum da, epey bir olmuş. Bu kitapların hepsini okuduğum için gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. Bu nedenle gönlünüz ferah olsun. Büyük bir keyifle okuyabilirsiniz hepsini. Hatta okutabilirsiniz de.
Çok yoruldum vallahi. Biraz dinleneyim. Dinlenmek demişken, “din”lenmek isterseniz Shafique Keshavjee imzalı “Kral, Bilge ve Soytarı: Dinler Turnuvası” adlı kitabı da zevkle tavsiye ederiz.
Keyifli okumalar.
1 yorum