Kütüphanede talan var
2015 yılından beri kapalı olan Kırıkkale Delice Halk Kütüphanesi’ndeki kitaplar internette satışa çıkarıldı. Özel bağışla kurulan kütüphanenin görevlisi vefat edince iki yıl önce kapısına kilit vurulan kütüphane önce binanın üst katına taşındı sonra da tabelası söküldü. Ülkemizde bir yandan büyük kampanyalar düzenlenip kütüphaneler kurulurken bir yandan da kütüphanelerin içi boşaltılıyor. Yazar ve akademisyen Mehmet Can Doğan’ın sosyal medyada paylaştığı bir olay bu konuyu yeniden gündeme getirdi. Kendisine ulaştığımız Doğan, talan edilen kütüphaneyle ilgili şunları söyledi: “Bu ilk defa olmuyor, kitaplığımda farklı kütüphanelerden çıkma daha birçok kitap var.”
BEŞ BİNE YAKIN KİTAP BAĞIŞLADI
2015 yılında vefat eden eğitimci Doğan Gökkaya, 1997’de Kültür Bakanlığına yazı yazıp 5 bine yakın kitabını bağışladı. Bakanlık bu bağış kitaplara kendi de yeni kitaplar ekleyerek Kırıkkale’nin Delice ilçesinde Doğan Gökkaya İlçe Halk Kütüphanesi’ni açtı ve Aşkın Tolga Ünal’ı buraya görevli olarak atadı. Ancak 2015’te önce Gökkaya ardından da Ünal vefat edince kütüphanenin kapısına kilit vuruldu ve kitaplar kaderine terk edildi. Merhum Doğan Gökkaya’nın oğlu Hakan Gökkaya, “Önce kütüphane kapısına kilit vuruldu daha sonra da bina Ziraat Odası’na satıldı. Üst katı kütüphane alt katı ziraat odası olacaktı. Ancak onlar kira olarak astronomik rakamlar söyledi. Bunun üzerine Valilik, Kültür Bakanlığı’na bir yazı yazdı, şimdi muallaktayız, sonucu bekliyoruz” dedi. Kitapların internetten satışa çıkarıldığına çok şaşıran Gökkaya, “İnternette satılması kabul edilemez. Babam üniversiteye de arsa bağışlayan biri, anısına sahip çıkılmalı” diye konuştu.
KÜTÜPHANE KİLİTLİ
Delice Halk Kütüphanesine geçtiğimiz Kaymakanlık tarafından geçici görevle gönderilen Şule Yıldar ise “Ben Mayıs 2017’de buraya geldim. O tarihte kütüphane kapalıydı ve kitaplar başka bir kata taşınmıştı. Bina tadilata alınmıştı. Elden çıkan kitaplar hakkında bilgim yok” dedi. Kütüphanelerdeki prosedür hakkında bilgi aldığımız Kırıkkale İl Halk Kütüphanesi Müdürü Zeliha Atay da konunun araştırılmaya başlandığını belirterek, “Normalde sayfaları eksik, kurtarılamayacak kadar yıpranmış kitapları biriktirip Milli Emlak’a yazı yazarak onlara teslim ediyoruz. Kütüphane Otomasyon Sistemi’nden kayıtları silip hepsine ‘Kayıttan Düşülmüştür’ damgasını vuruyoruz. Usulsüz satış varsa yetkililer ortaya çıkaracaktır” diye konuştu.
Tasfiye adıyla yapılıyor
Nadirkitap.com adlı internet sitesinden aldığı 2011 yılına ait Estetiğin Kısa Tarihi ve 2014 baskısı Kültür Eleştirisi adlı kitaplarda Kırıkkale’de bulunan Delice Halk Kütüphanesi damgası bulunan yazar Mehmet Can Doğan, yapılan talanla ilgili şunları söyledi: “İki eser de yeni sayılır, kitapların yeri kütüphane rafları olmalıydı. Okul, vakıf, il, halk kütüphanelerinin yanı sıra Milli Kütüphane’den çıkan kitapları bile sahaflarda veya nadirkitap, gittigidiyor gibi sitelerde görebiliyoruz. Üstelik bu kitapları satışa çıkardıklarında altlarına ‘kütüphaneden tasfiyedir’ bilgisi not düşülüyor. Oysa bu kitaplar tasfiye kitaplar olmayabiliyor.”
Yorum gönder