Asırlık kütüphane kitap kolileriyle doldu

Asırlık kütüphane kitap kolileriyle doldu

İzmir‘de bir asırdır hizmet vermeye devam eden, Türkiye’nin altı derleme kütüphanesinden biri olan İzmir Milli Kütüphane’nin raflarında yer kalmadığı için yeni basılan eserler çuvallarda ve kolilerde okuyucuya ulaşacakları günü bekliyor. Sivil toplum örgütü girişimiyle 1912’de kurulan, Bakanlar Kurulunun “milli” unvanı verdiği İzmir Milli Kütüphanede, Gutenberg ile İbrahim Müteferrika matbaasında basılan onlarca taş baskı, Victor Hugo ve Lamartine gibi yazarların eserlerinin ilk baskıları gibi özel eserlerin yanı sıra bir milyon 200 bine yakın basılı ve yazılı eser yer alıyor.

Türkiye’de Derleme Kanunu’ndan yararlanan 6 kütüphaneden biri olan kütüphane, 1933 yılında taşındığı mimar Tahsin Sermet’in inşa ettiği Konak’taki binada yer sıkıntısı yaşıyor.

Her yıl yeni basılan 100 bin civarında eserin geldiği İzmir Milli Kütüphanede kitapları koyacak yer kalmayınca, yetkililer geçen sene önce bir depo kiraladı. Orası da bu yıl dolunca yeni gelen kitaplar, binanın farklı yerlerinde çuvallar ve koliler içinde bekletilmeye başlandı.

“Çuvallarda ve arşiv bilgisini giremediğimiz 400 binin üzerinde kitap var”
İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer sıkıntısının had safhada olduğunu, binalarında ve depolarında kayda girmemiş çok sayıda kitap bulunduğunu söyledi. İzmirlilerin zor koşullarda kurup Türkiye’ye kazandırdığı İzmir Milli Kütüphanenin bu durumunun kendisini çok üzdüğünü kaydeden Puğ, “Maalesef 21. yüzyılda bu hazineye bir kitap koyacak yerimiz yok. Bu espri olsun diye söylenecek bir şey değil. Çuvallarda ve arşiv bilgisini giremediğimiz 400 binin üzerinde kitap var. Önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyon 200 bine yakın kitabımız daha olacak. Kitap, ancak açılıp okunursa kitap olduğunu hisseder. Okunmamış kitabın bizim için yürek parçalayıcı bir görüntüsü vardır.” diye konuştu.

Kaynak