Okullara Z-Kütüphane kuruluyor; ama ‘1’ kütüphaneci bile atanmıyor!!!
10.Beş Yıllık Kalkınma Planında yer alan okuma kültürünün yaygınlaştırılması, çocukların erken yaşlarda kültür ve sanat eğitimi almalarının sağlanması ilkesinden hareketle MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Z-Kütüphane Projesi hayata geçirilmiştir. Bugüne kadar 840 adet z-kütüphane kurulmuş olup, 2017 yılında da z-kütüphane kurulumu ve donanımı ile ilgili planlama çalışmalarına devam edileceği bildirildi. Bu bağlamda, MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü z-kütüphanesi olmayan yeni kurulacak ilgili kuruluşlara yazı gönderdi.
Zenginleştirilmiş kütüphane (z-kütüphane) kurulumu ve donatımına ilişkin teknik şartnamesinde şöyle denilmektedir: “Küresel toplum ve bilgi çağının talepleri, kütüphaneciliği yeniden biçimlendirmiş ve teknolojinin kullanımı da günümüz dünyasının ekonomik, kültürel ve iletişim alışkanlıklarında köklü değişiklikler meydana getirmiştir. Öğrencilere yönelik kütüphane hizmetleri, hiçbir zaman öğrenciler ve onların aileleri için günümüzdeki kadar önemli olmamıştır. Bilgiye erişim ve dünyanın çok kültürlü zenginliklerinin yanı sıra, hayat boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri de toplumların önceliği durumuna gelmiştir. Nitelikli bir okul kütüphanesi, öğrencileri hayat boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri ile donatarak, onların topluma katılımlarını ve katkıda bulunmalarını sağlar. Okul kütüphaneleri sürekli artan toplumsal değişikliklere yanıt vermeli ve bütün öğrencilerin bilgi, kültür ve eğlenme gereksinimlerini karşılamalıdır. Bunun yanında her öğrencinin okulundaki kütüphaneyi kullanmanın yanında yerel kütüphanelere de alışkın olması ve kütüphane kullanma becerilerine sahip kılınması gerekir.
Z-Kütüphanelerin Amacı
Yeni ve modern bir tasarım anlayışı ile oluşturulan z-kütüphanelerin, öğrencilere okumanın keyfini ve bilgiyi keşfetmenin heyecanını yaşamalarında ve hayal güçlerini geliştirmelerinde yeni imkânlar sağlaması beklenmektedir. Öğrencilere ve ebeveynlerine kütüphanelerden nasıl en etkili biçimde yararlanabilecekleri ve gerek elektronik gerekse yazılı medya kullanım becerilerini nasıl geliştirebileceklerinin öğretilmesi, z-kütüphanelerin yaygınlaştırılması ile ulaşılması beklenen hedefler arasındadır. Ayrıca z-kütüphanelerin amacına uygun kullanılması ile diğer ülkelerde bulunan, modern standartlarla hizmet veren, yüksek nitelikli okul kütüphanesi hizmetlerine ulaşılması amaçlanmaktadır.”
—
Zenginleştirilmiş Kütüphane (Z-Kütüphane) kurulumu ve donatımına ilişkin şartname belgesinin hiçbir yerinde, Z-kütüphanelerin amaçlarını gerçekleştirecek nitelikli personel olan “Kütüphaneci”lerin adı bile geçmiyor!!! Yıllardan beri dile getirdiğimiz gibi, nitelikli bir okul kütüphanesi için nitelikli bir kütüphaneci meslektaşımızın orada var olması gerekmektedir. İstediğiniz kadar z-kütüphane kurun, buraların can damarı kütüphaneciler olmadığı sürece z-kütüphaneler zemin katta unutulmaya yüz tutar!
Bir gün, meslektaşlarımızın okul kütüphanelerine “kütüphaneci” olarak atanması umudu ile….
18 comments