3.Ulusal Açık Erişim Çalıştayı-20-21 Ekim 2014,Ankara
Bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılması; gerek üretilen bilginin niteliğinin yükselmesine, gerekse yüksek katma değerli ürünler ve hizmetlerle toplumun hızlı biçimde gelişip kalkınmasına imkân sağlayacaktır. Bu nedenledir ki gelişmiş toplumlar kamu kaynaklarıyla desteklenen bilimsel yayınlara ve araştırma verilerine herkesin ücretsiz olarak erişebilmesi için yasal düzenlemeler yapmakta ve bu konuda çok önemli teşvikler uygulamaktadırlar.
Ülkemizde üretilen bilimsel yayınlar ile araştırma verilerinin, kurumsal dijital arşivler aracılığı ile erişime açılması ve bunun için gerekli politika, strateji, mevzuat ve açık erişim alt yapısını tartışmak amacıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının (YÖK) ev sahipliğinde 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, 20-21 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Yurt içinden ve yurt dışından uzmanların ve davetli konuşmacıların katılacağı toplantıda, açık erişim konusu farklı bakış açıları ile ele alınacak, bu konudaki sorunlar ve yeni gelişmeler tartışılacaktır.
Toplantının önemli gündemlerinden biri de 2014 yılı Ocak ayında başlatılan ve halen sürdürülmekte olan Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesidir. Proje ile ilgili gelişmeler, gelinen nokta ve hedefler katılımcılarla paylaşılacaktır. Bu toplantıya yurt dışından, davetli konuşmacı olarak katılan uzmanlar ile yapacağımız tartışmaların yürütmekte olduğumuz çalışmalara ve gelecekle ilgili hedeflerimize güç katacağına inanıyoruz.
Bilimsel bilgiye erişim konusunda önemli bir kilometre taşı olacağına inandığımız “Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi” nin bu toplantıda paydaşlara daha yakından tanıtılması ve tüm bileşenlerin düşüncelerinin ve desteğinin alınması amaçlanmaktadır.
Toplantının hedef kitlesi, başta üniversitelerimiz olmak üzere tüm yayıncılık dünyası, kamu kurumları, özel sektör temsilcileri, proje fon sağlayıcılarıdır.
Yükseköğretim Kurulu olarak, bilimsel bilginin üretimi ve paylaşılması ile ilgili konuların tartışılacağı bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duymaktayız.
Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA
Yükseköğretim Kurulu Başkanı
Yorum gönder