208 Yıllık Kütüphanenin Tarihi Dokusunda Kitap Okuyorlar

208 Yıllık Kütüphanenin Tarihi Dokusunda Kitap Okuyorlar

Manisa İl Halk Kütüphanesi’ne bağlı tarihi Mimar Sinan ve İshak Çelebi Çocuk Kütüphaneleri, 15 bin 308 adet farklı kitapla Manisalı çocuklara hizmet veriyor. 1806 yılında Muradiye Camiinin Külliyesi içinde Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından yaptırılan Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi 200 yılı aşkın bir süredir Manisalı çocukları kitapla tanıştırıyor. Kitapsaray olarak bilinen Manisa İl Halk Kütüphanesi bünyesinde çocukların kitap okumalarını sağlamak amacıyla Muradiye Cami bahçesinde 1806 yılında Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından yaptırılan Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi ile 1967 yılında tarihi Ulu Cami’nin yanında açılan İshak Çelebi Çocuk Kütüphanesi Manisalı çocukların ilgi odağı olmaya devam ediyor. İki kütüphanede toplam 15 bin 308 kayıtlı kitap bulunurken, kütüphanelerin üye sayısı ise 267. 2014 yılının ilk 6 ayında ise tarih kokan kütüphaneler 7 bin 694 çocuk tarafından ziyaret edildi.

ÇOCUKLARI KİTAP OKUMAYA DAVET ETTİ

Mimar Sinan ve İshak Çelebi Kütüphanelerinin tarih kokan havasını soluyarak bu güzel mekanlara çocukları kitap okumaya davet eden İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, mevcut kütüphanelerin tarihi olarak çok güzel mekanlar olmasına rağmen, mekanların çok küçük olması en büyük sıkıntıları olduğuna dikkat çekti. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili girişimlere başlayacaklarını kaydeden Kibrit, buna karşın çocukları bu tarih kokan mekanlara kitap okumaya davet etti.

1953 YILINDAN BERİ KAYIT YAPILIYOR

Tarihi Muradiye Camii avlusunda hizmet vermeye başladığı 1806 tarihinden bu yana 208 yıldır kütüphane olarak hizmet veren Mimar Sinan Kütüphanesi’nin kurucusu Hüseyin Ağa’nın vefatının ardından varisçilerinin kütüphane ile ilgilenmemeleri üzerine tarihi kütüphanedeki el yazması eserler Muradiye Kütüphanesi taşındı. bu süre zarfında kapalı kalan tarihi bina 1953 yılında o zamanlar Gazi İlkokulu’nda Manisa’nın ilk çocuk kütüphanesi ve adı ‘Birinci Çocuk Kütüphanesi’ olarak açılan kütüphanenin tarihi binaya taşınması ile yine yapıldığı gibi kütüphane olarak hizmet vermeye devam etti. İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, “Kütüphane 1957 yılında şimdiki yerine taşınmıştır. Mimar Sinan tarafından yapılan Muradiye Cami avlusunda bulunan kütüphaneye Mimar Sinan adı verilmesi teklif edilmiş ve İl Daimi Encümenince onaylanarak 1971 yılında Mimar Sinan Kütüphanesi adını almıştır. Bina Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir, sekizgen tabanlı tek katlıdır. Kütüphanemizde 7 bin 636 adet kitap bulunmaktadır. Faal üye olarak 161 çocuğumuz kütüphaneden faydalanmaktadır. Bunların 70’i erkek, 91 ise kızdır. Yaralanan kişi sayısı ise 6 bin 349’dur” diye konuştu. Kibrit, kütüphanede bulunan ‘Kütüphanedeki Kıymetli ve Kıymetsiz Kitapların Kaydına Mahsus Defter’ adıyla yer alan döküm defterine ise 1953 yılından bu yana kayıt yapıldığını da sözlerine ekledi.

1971’DE İSHAK ÇELEBİ İSMİNİ ALDI

Ayşin Kibrit, İshak Çelebi Çocuk Kütüphanesi’nin ise 1967 yılında Vakvak Tekkesi’nde dördüncü çocuk kütüphanesi olarak açıldığını belirterek, “Binanın giriş kapısının üzerine Arapça kitabede şöyle yazmaktadır. ‘1575 senesi ekim ayının altıncı günü bu güzel türbe artık bitirilmiştir. Cenabı Hakkı Teala onu aydınlatsın.” Bu kitabeye göre burasının türbe olduğu düşünülmektedir ancak türbe mescittir. Mescide bitişik olan türbe kısmı 1965-66 yıllarındaki onarımda kaldırılmıştır. Kütüphane 1971 yılında İshak Çelebi Çocuk Kütüphanesi adını almıştır. Kütüphanemizde 7 bin 942 adet kitap bulunmaktadır. Faal üye olarak 106 çocuğumuz kütüphaneden faydalanmaktadır. Yaralanan okuyucu sayısı ise bin 345’tir” dedi.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/