Terörle Mücadele Kütüphanesi geliyor!

Terörle Mücadele Kütüphanesi geliyor!

Terörle askeri mücadelenin yanı sıra, sivil desteğe de büyük önem veren hükümet, gerekli adımların atılması için yeni stratejiler geliştiriyor. Başbakanlığa bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) 5 yıllık yol haritasını hazırladı. 2013-2017 Stratejik Planı’nda ana hedefin “terörizmle mücadelede sivil desteği sağlamak” olması dikkat çekti. Terörizmle mücadele konusunda ortak bir hafıza oluşturulabilmesi için yayınların toplanıp “Terörle Mücadele Kütüphanesi” kurulması da hedeflerden biri oldu.

TSK DA VAR, ÜNİVERSİTE DE 

Stratejik Plan’da “Paydaş Analizi” başlığı altında işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlar sıralanırken, Cumhurbaşkanlığı’ndan Başbakanlık’a, Genelkurmay’dan yargı organlarına, bakanlıklardan valilik ve üniversiteler, medyadan STK’lara kadar birçok kurum ve kuruluşun ismi yer aldı. En sonda “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları” vurgusunun yer alması dikkat çekti. Planda, kurumun “güçlü alanları”, “fırsatları”, “zayıf alanları” ve “tehditler” de sıralandı.

HALKIN BEKLENTİSİ OLUMLU 

Tehditler arasında “Kurumlar arası koordinasyon zorluğu”, “Yasal altyapıda değişiklik ihtiyacı” gibi ifadelerle birlikte “STK ve üniversitelerin politika ve strateji belirleme süreçlerine yeterince katılmaması” da yer aldı. Kurumun kamuoyundaki algısının yanı sıra, diğer kurumlarla ilişkilerde olası kurumsal direnç de “tehdit algılaması” içinde yer aldı. Buna karşın “Kamuoyundaki olumlu beklenti”, “Terörle mücadelede politika ve stratejiye ihtiyaç duyulması” fırsat olarak belirtildi. Kurumun görev alanı ve Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu’nun sekreteryalığını yapması da “Güçlü alanlar” arasında yer buldu.

BEŞ YILDA HEDEFLENENLER

ÜNİVERSİTELER DEVREYE GİRECEK: Terörün sosyo-ekonomik, kültürel ve psikolojik dinamiklerini araştırmaya yönelik üniversiteler, sendikalar ve STK’larca gerçekleştirilen projelerdesteklenecek.

YAZILMIŞ NE VARSA : Kütüphane ve dokümantasyon merkezi oluşturulacak. Planda belirtilmemesine karşın, terörle mücadele alanında yazılan bütün kitaplar, belgeler ve uluslararası alandaki yayınların kütüphanede yer alması öngörülüyor.

MAĞDURLARA ÖZEL DESTEK VAR: Terörden etkilenen kişilerin yaşama uyum sağlayabilmesi için tedbirler geliştirilecek.

KANAAT ÖNDERLERİYLE DİYALOG: Bölgeye ilişkin politikaların belirlenmesinde STK’lar, kanaat önderleri ve aydınlarla etkili bir diyalog kurulacağı belirtiliyor. Politika ve stratejilerin geliştirilmesine yönelik, üniversiteler, düşünce ve araştırma kuruluşları ile yakın işbirliği ve koordinasyon hedefleniyor. Uluslararası çalışmalara da ağırlık verilecek.

GENÇLERE TERAPİ YAPILACAK: Terör örgütleriyle irtibatlı gençlerin topluma kazandırılmasına yönelik programları uygulayan veya uygulayabilecek kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlanacak.

İSTİHBARAT KOORDİNASYONU: Valiliklerce uygulanan örnek projelerin diğer il valiliklerce de uygulanması için koordinasyona önem verilecek.

BÜROKRASİYE DERSLER: Terörden etkilenen bölgelere atanan ve buralarda görev yapan kamu çalışanlarının görev yapacağı yerin sosyo-ekonomik yapısı konusunda bilgilendirme yapılacak.

KAÇANA REHABİLİTASYON: Terör örgütleriyle irtibatını kesen, kesmek isteyen ya da hükümlü örgüt üyelerine yönelik rehabilitasyon çalışmaları yapılacak.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr