Üniversite kütüphanecileri Çorum’da buluştu

Üniversite kütüphanecileri Çorum’da buluştu

3. Ulusal Akademik Kaynak Paylaşım Çalıştayı dün ve bugün Hitit Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Çorum’da gerçekleştirildi. Bu yıl üçüncüsü yapılacak olan ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) III. Ulusal Akademik Kaynak Paylaşım Çalıştayı’nın teması “Elektronik Kaynakların Paylaşımı: Haklar ve Kısıtlar” olarak belirlendi. Anitta Otel’de gerçekleştirilen kütüphane bütçe ve dermelerinde oldukça önemli bir payı alan e-kaynakların kütüphaneler arası kaynak paylaşımı işlemlerinin nasıl yürütüldüğü/yürütüleceği, lisans anlaşmalarında bu konuya nasıl yer verildiği, haklar ve kısıtların ne olduğu ve mevcut uygulamalar konusunu gündeme getirmek, ortak çözümler aramak amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya, tüm üniversite kütüphanelerindeki, kaynak paylaşım hizmetlerini yürüten kütüphane çalışanları katıldı.

Hitit Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Suha Durmuş’un açış konuşması ile başlayan programda konuşan ANKOS Başkanı Ertuğrul Çimen, Çorum’da olmanın heyecan verici olduğunu ifade ederek, Çorum’da böyle bir çalıştay fırsatı yakalayabilmenin kendisi için büyük anlam taşıdığını dile getirdi. Kaynak paylaşımının temelinde toplu kataloğun bulunduğunu belirten Çimen, bunun için insan gücü ve daha hacimli sunuculara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Hitit Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Prof.Dr. Mehmet Evkuran ise konuşmasında bilgi üretmenin yanı sıra bilgiyi paylaşmanın da önemli olduğunu vurguladı.

Gerek akademik bilimsel düzeyde gerekse sivil entelektüel düzeyde olsun bilginin gelişmesinin, onun paylaşılması ve kullanımına bağlı olduğunu anlatan Evkuran, bilgiyi ulaşılabilir ve aktarılabilir kılan nesnenin tarih boyunca kitap olduğunu ifade etti. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgiye bakışta önemli dönüşümler olduğunu belirten Evkuran, bilginin korunması ve aktarılması konusunda da artan bir duyarlılık oluştuğunu kaydetti.

Bilgiyi üreten ve bilgiyi kullanan gücün öne geçtiğini dile getiren Evkuran, “Bunun adresi üniversitelerdir. Teknoloji sayesinde bilgiyi saklamak, sınıflandırmak, kullanmak, aktarmak, konularında son derece çarpıcı ilerlemeler kaydedilmektedir. Önceki tarihsel dönemlerde 150-200 yılda yaşanan değişim günümüzde 5-10 yılda gerçekleşiyorsa bunda bilginin hızlı ve etkin dolaşımının temel etkisi vardır. Bugün bir tır dolusu kitabı avuç içi büyüklüğünde bir bellekte taşıyabilir, istediğiniz zaman ve yerde kullanabilir ve bir başkasına aktarabilirsiniz. Teknolojinin sunduğu imkanların eğitimin her aşamasında kullanılması kaçınılmazdır. Ders materyallerinin yanında kaynak kitapların değişik bilim dallarının, klasik metinlerin, akademik yayınların internet ortamında paylaşımı büyük önem taşımaktadır” dedi. Yapılan açıklamanın ardından Roma Sapienza Üniversitesi kütüphane görevlisi Mary Joan Crowley tarafından “Elektronik Kaynakların Paylaşımı, haklar ve kısıtlar konusunda bilgi verildi.

Kaynak: http://corumhaber.net/