Binlerce el yazması 21 yıldır toz içinde

Binlerce el yazması 21 yıldır toz içinde

Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki temizlik skandalı, bir süre önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelen bir şikâyet üzerine ortaya çıktı. Şikâyette, kütüphanenin temizlik işlerinin ihalede yolsuzluk yapılarak 1989’dan bu yana, kütüphanenin müdür yardımcısı S.Ş.’nin birinci derecede akrabasına ait temizlik şirketine verildiği belirtiliyordu. İstanbul Valiliği, konuya ilişkin inceleme başlattı. Bu arada tarihi kütüphanede aralarında el yazması nadide eserlerin de bulunduğu binlerce kitabın konulduğu depoların, yıllardır temizlik alanı dışında tutulduğu, depolardaki kitapların da bu nedenle zarar gördüğü belirlendi.

Kütüphaneye bir süre önce müdür olarak atanan Ayten Şan, durumu bir yazı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bildirdi. SABAH’ın ele geçirdiği 23 Aralık 2010 tarihli yazıda, temizlik işinin 1989’dan bu yana İmaj Endüstriyel Temizlik şirketince yürütüldüğü belirtilerek şöyle deniliyor. “Kütüphanemiz bir derleme kütüphanesidir ve koleksiyonuna çok farklı bir özen gösterilmesi gerekir. Oysa kütüphanemizin koleksiyonu uzun bir süre temizlik ve bakım dışı tutulmuş, bu durum telafi edilmeyecek sonuçlar meydana getirmiştir.” Kütüphane Müdürü Ayten Şan, kendisine ulaşan SABAH muhabirine böyle bir yazı yazdığını, ancak konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini söyledi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ise, temizlik ihalesinin 21 yıl boyunca aynı şirkete verilmesi ile ilgili incelemenin sürdüğünü belirtti ancak tarihi kitapların bakım dışı tutulması sonucu gördüğü zarar konusunda açıklama yapmadı. Bu arada kütüphanenin temizlik işinin bu yıl başından itibaren başka bir temizlik şirketine verildiği öğrenildi.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi
1884’te 2. Abdülhamit tarafından ‘Kütüphane-i Umum-i Osmani’ adıyla açıldı. Kütüphanede, 600 bin kitap, 26 bin çeşit dergi, Türkiye’de çıkarılan bütün gazeteler, 11 bin 234 el yazması eser, 28 bin 704 arap harfli basma eser, 15 bin İngilizce, 10 bin Fransızca, 2 bin 600 Almanca, 4 bin 500 diğer dillerde kitap bulunuyor. 

Kaynak: http://www.sabah.com.tr